Joe Biden amerikai elnök kedden jelenti be az új, Kína ellen irányuló vámokat, amelyek főleg olyan ágazatokat céloznak meg, mint az elektromos járművek, az orvosi felszerelések és a napenergia berendezések – írja a Reuters.

Az újraválasztásért küzdő demokrata Biden egyik stratégiai pontja, hogy keményen fellép Kínával szemben, és a tervek szerint fenntartaná a kínai árukra vonatkozó elődje, Donald Trump által bevezetett vámokat.

Jelenleg Kína már így is nagyon kevés elektromos járművet exportál az Egyesült Államokba. Az első negyedévben a Geely volt az egyetlen kínai autógyártó, amely az USA-ba exportált 2217 járművet.

A vállalat Polestar márkanév alatt értékesít EV-ket az amerikai piacon. Thomas Ingenlath a cég vezérigazgatója elmondta, hogy rövid távú terveik között szerepel a Kínán kívüli gyártás felgyorsítása. Elmondása szerint a Polestar célja, hogy az eladások 40 százalékát Európába, 30 százalékát az Egyesült Államokba, 30 százalékát pedig az ázsiai-csendes-óceáni térségbe vigye.

Az új vámok a kínai napenergia-ipart is sújtani fogják, amely kiemelten érinti az ázsiai országot, mivel a helyi piaci kicsi, az Egyesült Államokbeli exportra pedig már több mint egy évtizede vámok vonatkoznak.

A napelemek gyártásának több mint 80 százaléka ma már Kínában történik, és egy panel előállítási költsége Ázsiában 60 százalékkal olcsóbb, mint az Egyesült Államokban.

Tavaly Kína 3,35 millió dollár értékben exportált napelemeket az Államokba, ami az ázsiai ország teljes exportjának kevesebb, mint 0,1 százalékát teszi ki. Az elkészült napelemek USA-ba irányuló kimenő szállítmányai 2023-ban 13,15 millió dollárra ugrott, ami Kína napelem exportjának mindössze 0,03 százalékát jelenti.

Tovább özönlenek vám és mennyiségi korlátozás nélkül az ukrán termékek

Az ideiglenes kereskedelmi liberalizációs intézkedések meghosszabbítása mellett az Európai Unió védelmet biztosít a blokkon belüli mezőgazdasági termelőknek is.
Bővebben--->