Január 30-án jelentette be a svájci Glacier 3000 síterepe, hogy kénytelenek voltak lezárni a „Black Wall” nevű pályájukat, mert nem tudják biztonságosan üzemeltetni. A helyi lavinakutatóintézet szakértője szerint a törés keletkezéséhez több tényező is hozzájárult.

Valamikor november végén a „relatíve enyhe” hőmérsékletű talajra hullott hatalmas mennyiségű hó, amely azóta is megmaradt. A talaj azóta sem tudott lehűlni a tömörített hó hőszigetelő képessége miatt. Később esőt is kapott a pálya, amely leszivárgott a mélybe, de nem tudott megfagyni. A szakértő szerint a vastag réteg nedves hó nehezen tud megtapadni a „meleg” talajon – írja a Síelők.hu

Repedés a sípályán
Repedés a sípályán
Kép: Glacier 3000

Ez nem egyedüli eset az Alpokban

Ez nemcsak itt fordult elő, hanem az Alpok több részén is az idei szezonban. Az internetet bejárta egy kép, amely december közepén az ausztriai St. Anton pályáján készült. Ezzel egyidőben a Kirchberg és Hoch-Imst pályáin is hasonló jelenségeket figyeltek meg. 

A Black Wall (fekete fal) névre keresztelt pályát tavaly adta át a síterep és Svájc legmeredekebb, karbantartott pályájának hirdetik. Építettek egy 256 méter hosszú alagutat, amelyen keresztül a pálya teteje megközelíthető. A pálya körülbelül 3 kilométer hosszú és legmeredekebb részén eléri a 46 fokot (104 százalékot). A pályát a következő nagyobb havazásig lezárták.