A világ legnagyobb lemezkiadói – többek között a Sony Music, a Universal Music Group és a Warner Records – bepereltek két mesterséges intelligencia (AI) startupot a szerzői jogok  megsértése miatt.

A kereset szerint Suno és az Udioszinte elképzelhetetlen mértékben" sérti meg a kiadók szellemi tulajdonjogát. A vád szerint a páros szoftverei  ellopják az érintett cégek zenéit, majd hasonló műveket generálnak belőlük – írja a BBC.

A per kezdeményezői számonként 150 000 dollárnyi kártérítést követelnek.

Gyorsan befutott startupok 

A  Uncharted Labs néven is ismert Udio azután került a közfigyelem fókuszpontjába, hogy áprilisban a cég alkalmazásával készítettek a nagy népszerűségnek örvendő, BBL Drizzy című paródiaszámot.

A massachusettsi székhelyű, zeneszerző eszközök készítésére specializálódott Suno tavaly adta ki első termékét, amit a cég állítása szerint több mint 10 millió embert használt.A Microsofttal partnerségben álló vállalat havi díjat számít fel szolgáltatásáért: nemrég közölte, hogy 125 millió dollárt gyűjtöttek a befektetőktől.

Kiszorítják az emberi művészetet

A massachusettsi és New York-i szövetségi bíróságon benyújtott panasz szerint az AI-cégek azzal keresnek pénzt, hogy lemásolják a pert indító lemezkiadók dalait. Ami a keresett szerint

azzal fenyeget, hogy kiszorítja a valódi emberi művészetet, amely a szerzői jogvédelem középpontjában áll

Áprilisban több mint 200 művész írta alá az amerikai Artist Rights Alliance nevű jogvédő szervezet nyílt levelét, ami felszólítja az AI-t használó platformokat és digitális zeneipari szolgáltatókat, hogy hagyjanak fel a művészek jogainak megsértésével.