Több cég is megoldást kényszerült keresni az Egyesült Királyságban, valamint Franciaországban, miután hatalmas méreteket öltött egyes helyeken a poloskainvázió. A szállásadók a régi és az új technológiákat is kipróbálják, hogy mihamarabb elejét vegyék a terjedésnek – írja a BBC.

A közvélemény egyre jobban aggódik a rovarok miatt, a szállodák mellett a közlekedési vállalatokat és a helyi önkormányzatokat is egyre többen keresik meg miattuk.

Nagy a riadalom

A Rentokil kártevőirtó vállalat szerint az Egyesült Királyságban 65 százalékkal megugrott a poloskák száma 2023 második negyedévében az előző évhez képest.

Lutonban olyan riasztó számú poloskával kapcsolatos hívás érkezett, hogy a helyi tanácsnak útmutatót kellett kiadnia a lakosoknak.

Roberty Fryers, a cambridge-i székhelyű, ágyipoloska észlelő technológiát fejlesztő Spotta startup főnöke azt mondta, fontos lenne időben elkapni a poloskákat, mivel kettőből több ezer is lehet pár hónap alatt. 

Az ezen technológiával kapcsolatok cégeknek le kellett küzdenie azt a stigmát, hogy egy szállodának szüksége van-e egyáltalán kártevőirtásra. Ugyanakkor az ágyi poloskák problémája egyre inkább előtérbe kerül a hírekben és a közösségi médiában, és sok szállodalánc most már érdemesnek látja, hogy proaktívan lépjen fel a kártevőkkel szemben. Egyes rovarirtócégek a riasztóberendezések helyett poloskaészlelő kutyákat alkalmaznak az invázió megfékezéséhez.

A klímaváltozás hatása

A poloskák száma folyamatosan emelkedett az utóbbi évtizedben, a koronavírus-járvány alatt azonban az utazások számának csökkenésével a poloskák száma is visszaesett. Főként a ruházaton és a bőröndökön „utaznak” velünk, azonban a klímaváltozás is vélhetően szerepet játszik a szaporodásukban.

Magyarországon sem ritka jelenség, hogy poloskainvázió tör ki: néhány hete a Szent Margit Kórházban keltettek riadalmat az élősködők.

Így kerülhetjük el a harapós ágyi poloskákat

Mostanában sok szó esik az alvást nehezítő ágyi poloskákról, miután magyar kórházakban is megjelent. Előfordulhatnak bármely hálóhelyen, sok ember alvását zavarva. Csípésük nyomai felismerhetőek a testen, mivel viszkető bőrpírt okoznak.
Bővebben--->