Édes dohos illat az ágyban, kicsi vérfoltok, apró kagylószerű maradványok, fekete-barnás foltok, tojások az ágyneműn, a matracokon utalnak egyértelműen a jelenlétére – tudatta a Magyar Alvásszövetség az MTI-OS-en keresztül.

  • A rovar mérete alig almamagnyi, szemmel is nehezen észrevehetőek;
  • gyorsan mozognak, repülni és ugrani nem tudnak, inkább kúsznak, általában éjszaka aktívak;
  • csípésük, ami tulajdonképpen harapás, hamar begyógyul, egy-két héten belül elmúlik;
  • súlyosabb fertőzés esetén a csípések begyulladhatnak, váladékozhatnak.

Hozzáteszik, észrevétlenül juthatnak be a hálószobába, poggyászok, ruhák, használt ágyneműk és bútorok közvetítésével. Idővel szétszóródhatnak a hálószobában, bármilyen résbe vagy védett helyre beköltözhetnek. Az ágyi poloskák erősen kötődnek az emberhez, a fénytől irtóznak, megjelenésüket észlelve nemcsak a hálószobák ágyait, hanem az ágyak közvetlen környezetét is kezelni kell. 

Ágyi poloskák keltettek riadalmat a Szent Margit Kórházban

Egy teljes osztályt kellett átköltöztetni. Bővebben >>>

A megfelelő alváskörülmények folyamatos fenntartására hívja fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség a napjainkban gyakori beszédtémával kapcsolatban. A hálóhelyek folyamatos karbantartása az alapja a minőségi alvásnak, amely az ágy, a matrac, az ágynemű, a hálószoba folyamatos tisztán tartását jelenti, amelyek elválaszthatatlan részei a kívánatos alváshigiénének.

 

Ekkortól várhatók a sötét délutánok, megvan az őszi óraátállítás időpontja

Az óraátállításról és annak hatásairól sokféle vélemény és tanulmány létezik, de egyre többen azt állítják, hogy ez a rendszer ma már elavult és szükségtelen. Bővebben --->