Megsemmisítette szerdán a legfelsőbb bíróság Mexikóban azt a szövetségi törvényt, amely bűncselekménnyé nyilvánította a terhességmegszakítást a latin-amerikai országban, megerősítve azokat a korábbi ítéleteket, melyek szerint a művi vetélés kriminalizálása alkotmányellenes – tudósít az MTI. 

A bíróság már 2021-ben megállapította az abortusz büntetendőségének alkotmányellenességét,

de az a döntés csak Coahuila államra vonatkozott, ahonnan az ügy a legfelsőbb bíróság elé került.

„A két évvel ezelőtti, coahuilai döntés nélkül ez sem születhetett volna, meg, de a mai döntésnek jóval nagyobb a hatása arra, hogy Mexikóban hozzáférhető legyen az abortusz” – állapította meg az ügyet bíróság elé vivő szervezet, a Reprodukciós Választás Csoport (GIRE) igazgatóhelyettese, Isabel Fulda.

A korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon a bíróság azt írta, hogy a büntető törvénykönyv abortuszt kriminalizáló passzusai alkotmányellenesek és nem alkalmazhatóak, mert sértik azoknak a jogait, akik gyereket vállalhatnak. A döntés értelmében a szövetségi egészségügyi ellátórendszerben is elérhetővé válhat a művi vetélés, amire egyrészt eddig nem volt lehetőség, másrészt ennek most azért van kiemelt fontossága, mert a szövetségi állami az egészségügy centralizálását fontolgatja. Az egészségügyi minisztérium egyelőre nem reagált a döntésre.

A Mexikói Egyesült Államok 32 államából 2021, a coahuilai döntés óta mind ez idáig 12-ben törölték el a terhességmegszakítás tilalmát. Legutóbb Aguascalientében a múlt hónapban, ahol szintén a legfelsőbb bíróság mondta ki az abortusz büntetendőségének alkotmányellenességét.

 

Sok magyar nő inkább Ausztriába megy abortuszra

Magyarországon legális az abortusz, de a megalázó bánásmód és a várólisták arra késztetik a nőket, hogy az országon kívül szakítsák meg terhességüket. Fő célpontjuk Ausztria.