Budapest Főváros Közgyűlése szeptember 27-én határozott a Rác fürdő rekonstrukciójáról. A képviselők támogatták azt az álláspontot, hogy a fürdőt és a mellette épült szállodát 2021-ben árverésen megvásárló és ezzel a zavaros birtokviszonyokat rendező Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGyH Zrt.) saját forrásból finanszírozva kivitelezési közbeszerzési eljárást írjon ki a fürdő felújítására, illetve a beruházást is lebonyolítsa – írja az Építészfórum.

A projekt összköltsége előzetes becslések alapján 5,52 milliárd forint, és ha minden jól megy, 2005 tavaszán már látogatókat is fogadhat a létesítmény.

A kivitelezésről szóló felhívás 2023. október 25-én jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben. A részvételi kérelmek benyújtásának határideje 2023. november 24. 

Megint belevágnak Budapest egyik legpatinásabb fürdőjének felújításába

Támogatta a Rác fürdő renoválására vonatkozó koncepciót a Fővárosi Közgyűlés. A tervek szerint a rekonstrukció a Budapest Gyógyfürdői Zrt. saját forrásai terhére valósulna meg.
Bővebben

A nagy múltú Rác fürdőben utoljára 2002-ben fordult meg fürdővendég, abban az évben döntött a Fővárosi Közgyűlés a fürdőépület felújításáról. Az eredetileg körülbelül 2 évre tervezett munkálatok helyett végül 2010-re készült el a fürdő és a szomszédos szálloda, de tulajdonosi és jogi csatározások miatt nem nyitottak meg. 

A BGyH a 2021-es megvásárlást követően kritikus állapotban vette át a komplexumot, a fűtetlen belső terek penészesek, szennyezettek voltak, így első lépésként a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtése volt a feladat.

A Rác fürdő a budai törökfürdők sorába tartozik, legrégebbi része a 16. századi medencetér, valamint a hozzá tartozó mellékterek. Az idők során számos bővítésen, átalakításon esett át, így barokk, klasszicista, historizáló és romantikus stílusjegyeket is mutat. Az 1860-as években Ybl Miklós tervei nyomán alakult át. A második világháborúban megsérült, majd a későbbi bontások és igénytelen felújítások is kárt tettek benne.