A közmeghallgatás témája a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Palotanegyedbe tervezett új campusát érintő fejlesztések voltak. Az Építész Fórum felidézte, hogy a terület sorsa iránt érdeklődő civilek több fórumon is kifogásolták, hogy az ügynek nincs semmilyen transzparenciája, valamint, hogy elmaradt annak kapcsán a társadalmi egyeztetés és az építő jellegű párbeszéd.

A kritikus hangok, melyet többnyire a palotanegyedi lakók tesznek ki, a fejlesztés kapcsán a bontással és építkezéssel járó környezeti terhelést, valamint a túlzott beépítést kifogásolják, de többen a Magyar Rádió történelmi jelentőségű épületének eltüntetését tartják a legfőbb hibának.

A bontásról szóló közbeszerzési felhívással egy napon az önkormányzat ideiglenes védelem alá helyezte az ebben érintett épületeket, így hiába adta ki november 23-án a bontási engedélyt a Pest Vármegyei Kormányhivatal, a helyi védelemre hivatkozva vissza kell vonnia azt.

November 30-án azonban egy olyan kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben, ami megakadályozza, hogy a kiemelt állami beruházások esetén a helyi önkormányzatok egyedi védelmet biztosíthassanak az oktatási beruházással érintett ingatlanok számára.

Ráadásul a jogszabály szerint ezt már a folyamatban lévő közigazgatósági hatósági ügyek esetében is érvényesíteni kell.

A közmeghallgatás után a józsefvárosi képviselő-testület megszavazta azt az előterjesztést, amely változtatási tilalmat rendel el azokra az épületekre, amelyeket a campusfejlesztésben érintettek. Pikó András polgármester szerint erre azért volt szükség, mert a bontási engedéllyel kapcsolatos döntésnek szerda estig kell megszületnie.

Az Építésügyi Hatósági Engedélyezési Eljárásokat Támogató Elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) nyilvántartása szerint ez kedden meg is történt: ismét kiadta a bontási engedélyt a Kormányhivatal.

Túl drága ajánlatok érkeztek - lefújta ingatlanos közbeszerzését a Pázmány Egyetem

Miután a legolcsóbb ajánlat is két és félszer több volt a rendelkezésre álló összegnél, eredménytelen lett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bródy projektjének kivitelezésére kiírt közbeszerzés. A projekt keretében két épületet újítanának fel a Bródy Sándor és a Szentkirályi utcában.