A Solar Decathlon egy egyetemek közötti nemzetközi innovációs verseny, amit 2002 óta szervez az USA energetikai minisztériuma és a spanyol kormány. Fő célkitűzése a napenergia felhasználásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, a zöldtechnológiák társadalmi és piaci támogatottságának megteremtése, valamint a szoláris technológiák esztétikus és szerves integrálása az épületszerkezetekbe. A 2012-es madridi fordulón négy kontinensről 20 csapat vesz részt 14 ország 26 egyeteméről.

A BME hallgatói által tervezett ház, az ODOO ikonikus megjelenésével az energiatudatos tervezés és a napenergia felhasználásának szimbóluma. A sötét külső héj világos belsőt rejt, ami pavilonszerű, átlátható, nyitott tereivel maximálisan képes kielégíteni a bemutathatóság igényét. A terv a magyar népi építészetre jellemző ház-udvar kapcsolatot értelmezi újra. Az éghajlati adottságok miatt zárt épületre van szükség, ezért "kint" és "bent" élesen elválik egymástól. A nyári falba beépített funkcionális - háztartási - gépeknek köszönhetően nyáron minden szükséges tevékenységet el tudunk végezni a szabadban is.

A projektben jelenleg közel 70 hallgató vesz részt a Műegyetem szinte minden karáról. A versenyen, ahol mindössze kilenc nap áll majd rendelkezésre a ház felépítésére és beüzemelésére, igazolni kell az épület fenntarthatóságát, aminek komoly részét képezi az anyagok primerenergia-tartalma, ökológiai lábnyoma, újrahasznosítása, károsanyag-kibocsátása - ezért esett a választás a faanyagú, pilléres-gerendás teherhordó szerkezetre cellulóz és farostgyapot hőszigetelés alkalmazása mellett.

A projektet a Siemens Zrt. támogatja, a főszponzori szerződést november 30-án írta alá Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója és Péceli Gábor, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) rektora.