Jelentősen csökkent a lakáspiaci forgalom ebben az évben, a lakásárak pedig az első negyedévben minimálisan nőttek. A kínálati piacon széles a választék, a kereslet azonban sokkal visszafogottabb – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből.

Az első negyedévben 30 százalékkal kevesebb használt lakás cserélt gazdát.

Az adásvételek számának csökkenése várható volt, a lakóingatlanok piacát ugyanis visszafogta a bizonytalan környezet és a magas hitelkamatok. Az adásvételek száma a múlt év eleje óta negyedévről negyedévre csökken, ezzel párhuzamosan az eladó lakóingatlanok kínálata fokozatosan bővül

– mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Éves szinten a tavalyi 130 ezres forgalomhoz képest akár 30 ezres visszaesést is elképzelhetőnek tart a szakértő. Az adatok szerint az első negyedévben a használt lakások árai országos szinten átlagosan 1,9 százalékkal nőttek az előző negyedévhez viszonyítva.

Az elemzés szerint az alig 2 százalékos drágulás mérsékeltnek mondható, a legfrissebb adatok szerint az év első három hónapjában 9 százalékkal voltak magasabban a lakásárak, mint egy évvel korábban. Ez már sokkal mérsékeltebb lakásdrágulási tempót mutat a korábbi évek 15-25 százalékos üteméhez képest. 

Így alakultak az árak térségenként

  • A fővárosban július végén 942 ezer forint volt az eladásra kínált használt lakások átlagos négyzetméterára, ez a januári szinthez 1 százalékos emelkedést jelent.
  • A vármegyeszékhelyeken szintén 1 százalékkal 595 ezer forintra nőtt az átlagár, Pest megyében 690 ezer forinton stagnált.
  • A kisebb Budapesten kívüli településeken 4 százalékos volt az emelkedés, így az átlagár 388 ezer forintra nőtt.

A jelentős kínálathoz egyelőre nem társul megfelelő kereslet – mondta Balogh László.

Ebben némi változást hozhat az előttünk álló félév a lakástámogatások változása: több ezer család dönthet úgy még idén, hogy előrehozza lakásvásárlását annak érdekében, hogy kihasználják a nagyobb városokban elérhető CSOK-ot és az ahhoz kapcsolódó kedvezményeket

– tette hozzá.

Budapesten enyhébb, vidéken erőteljesebb volt az áremelkedés

A városi lakások között legnagyobb mértékben a Dél-Alföldön emelkedtek a lakásárak, ott átlagosan 14,7 százalékos volt az árnövekedés üteme. Őket követik a sorban a következő régiók:

  • Nyugat-Dunántúl (13,5 százalék),
  • Dél-Dunántúl (11,5 százalék),
  • Budapest (10,1 százalék),
  • Észak-Alföld (7,0 százalék),
  • Észak-Magyarország (5,8 százalék),
  • Közép-Dunántúl (3,5 százalék).

Pest megye volt az egyetlen régió, ahol 6,3 százalékos csökkenés volt megfigyelhető. A közép-magyarországi városok adatai azonban egyelőre alacsony feldolgozottságúak – teszi hozzá a jegybank jelentése.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint is országos átlagban 1,2 százalékkal emelkedtek a lakásárak, míg az éves lakásár-dinamika egy negyedév alatt 6,9 százalékponttal csökkent, így jelenleg 4,7 százalékon áll. 

Reálértéken azonban 16,5 százalékkal mérséklődtek a lakásárak Magyarországon, hiszen ezen a területen nem volt megfigyelhető az inflációval arányos áremelkedés. További részletek ITT.