Hónapról hónapra az egyik leggyakoribb ok, amely ingatlanvásárlásra készteti a vásárlókat a Duna House Barométer adatai szerint, az a család bővülése miatt kinőtt, vagy az igények és az életvitel változása miatt már túl kicsinek talált ingatlanok lecserélése.

A nagyobb ingatlanba költözés mind a fővárosi, mind a vidéki tranzakciók esetében a 2023 augusztusi adatok alapján a vezető vásárlói motivációk között szerepelt.

Budapesten az adásvételek több mint negyedében, 27 százalékban ösztönözte a vevőket ez az ok, vidéken ezúttal 22 százalékuk tartozott ide. „Az augusztusi adatokkal ellentétben, arányaiban ritkábban fordul elő, hogy fővároson belül költöznek tágasabb otthonba a lakók, mint vidéken, hiszen sok esetben – különösen igaz ez a budapestiekre – a családalapítás során a zajos városokból inkább a zöldebb és csendesebb agglomerációs területekre, vagy vidékre költöznek a vásárlók.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna Hose PR és elemzési vezetője.

Mára kevésbé kerül előtérbe a vevői szempontok között az ingatlanok energetikája, kevésbé tartanak az új tulajdonosok attól, hogy a nagyobb alapterület miatt magas lesz az ingatlanuk fenntartási költsége, ezért ismét mernek nagyobbra váltani. Ezenkívül ebben az évben különösen igaz a vevőkre, hogy a gazdasági helyzet, a financiális nehézségek miatt

zömében azok döntenek ingatlanvásárlás mellett, akiknek élethelyzetükből adódóan (gyermek érkezése, válás) mindenképpen szükséges költözniük.

„A nagyobb ingatlanba költözők száma a jövő évtől várhatóan emelkedni fog, ugyanis jelenlegi ismereteink alapján a bővülő családok ingatlancseréjét segíti majd a jövő évtől induló CSOK Plusz támogatás is, amely az idén még elérhető „városi” CSOK helyébe lép majd. A pontos részletek még ismeretlenek, de valószínű, hogy meglévő gyermekre nem, csak vállalt gyermek után lesz igényelhető. Így ajánlatos mihamarabb lépni azoknak, akik még az idén szeretnének biztosan kalkulálni a támogatással.” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Nagyobb ingatlanba költözés címén nem restek költeni az ügyfelek. 100 millió forintot vagy afeletti összeget fizetett a nagyobb ingatlanba költöző vevők 11 százaléka 2023-ban. A legtöbbet, 650 millió forintnál is többet szánt egy ügyfél vidéken nagyobb ingatlanba költözés miatt egy 661 négyzetméteres házra, ezzel ez az ingatlan a legtekintélyesebb alapterületű ezen tranzakciók között. A második legnagyobb egy felújítandó, 500 négyzetméteres ház volt, egy Sopron közeli településen, amelyért azonban csupán 32 millió forintot fizetett az ügyfél. Kiadás szempontjából a dobogó második helyezettje egy fővárosi, XII. kerületi, nagyon jó állapotú, panorámás luxus ház volt, amelyért 440 millió forintot adott a vevő.