Az ingatlanközvetítő az MTI-vel közölte, tavaly decemberben saját becslése szerint 7813 tranzakció történt, így ez volt a 2023-as év harmadik legerősebb hónapja. A legkelendőbbek a 40-60, illetve a 60-80 négyzetméteres ingatlanok voltak a fővárosban, országosan pedig a 40-60 négyzetméter közöttiek álltak az élen, valamint a négyzetméterenkénti 250 ezer forint alatti lakások.

Pest vármegyében ugyanakkor a 600 ezer forint feletti fajlagos ár kategóriába tartozott a legtöbb értékesített ingatlan.

Közölték azt is, hogy a keleti országrészben 479 ezer, illetve 364 ezer forintra nőtt a használt tégla lakások átlagos átlagos négyzetméterára az előző év azonos időszakában mért 456 ezer és 308 ezer forintról.

A főváros budai oldalán több mint 1 millió forintról 1,1 millió forint fölé, a belvárosban 930 ezer forintról 1 millió forint fölé emelkedett éves szinten a használt téglaépítésű lakások ára, Pesten pedig 690 ezerről 732 ezer forintra.

Duna House közlése szerint Budapesten és vidéken is az első lakás vásárlása volt a legfőbb vásárlási motiváció. A legnagyobb eladási motivációt a fővárosban a nagyobb lakásba való költözés, az örökölt ingatlan, valamint a befektetési szándék jelentette. Budapesten 47,7 millió forintba, míg vidéken 32,6 millió forintra szükség ahhoz, hogy az első lakását valaki megvásárolhassa.

Aki lakásvásárláson töri a fejét, most jól figyeljen

Válságálló a magyar ingatlanpiac, ahol az elmúlt kilenc év leggyengébb teljesítményét produkáló 2023-as év után idén fellendülést jósolnak a szakértők. Aki lakásvásárláson töri a fejét, jól teszi, ha gyorsan lép, mivel a kereslet élénkülésével meglódulnak az árak, és szűkül a bőséges kínálat.