A Duna House közleménye szerint a panellakásokért fizetett négyzetméterár átlagosan 9 százalékkal lett magasabb a 2023-ashoz képest. Ez azt jelenti, hogy idén már 765 ezer forintot kell fizetnünk négyzetméterenként, vagyis egy élhető, 53 négyzetméteres panel vásárlásra átlagosan 41 millió forintba került. A cég azt írja, a vásárlási kedvre a megújuló otthonteremtési támogatások, valamint a mérséklődő lakáshitelkamatok is pozitív hatással voltak a vásárlási kedvre.

A legnépszerűbb lakótelepeken azonban még ennél is magasabb az átlagár, itt átlagosan 14 százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest a négyzetméterárak, egyedül az újpalotai lakótelepen észleltek 5 százalékos enyhülést.

A vizsgált, 12 lakótelep közül a tavaly a Bécsi úton csökkentek a legnagyobb mértékben az árak, ehhez képest idén itt volt a legnagyobb a drágulás, a tavalyi átlagnál 30 százalékkal kellett többet fizetni eddig idén, a 2022-es négyzetméterárnál azonban csak 4 százalékkal lett az átlagár magasabb, így itt a vevők 880 ezer forintos négyzetméterárra számíthatnak.

Békásmegyeren valamivel olcsóbb, 791 ezer forintos az átlagár, Káposztásmegyeren azonban 20 százalékos emelkedést követően 795 ezer forint volt a  négyzetméterenkénti ár.

A XI. kerületi Fehérvári úti lakótelepen 12 százalékos emelkedés után 941 ezer forintra nőtt az egységár, míg a XIII. kerületi Vizafogó lakótelepen 16 százalékos drágulás után 936 ezer forint az átlagos, ingatlanvásárlásra fordított összeg négyzetméterenként.

A harmadik legnépszerűbbnek számított Füredi úti lakótelepen 8 százalékos növekedés után 829 ezer forintos, a második legkeresettebb újpesti lokáción 736 ezer forintos, míg a legkelendőbb Újpalotán 663 ezer forintos négyzetméteráron lehet kapni lakást. A legolcsóbb ingatlanok 11 százalékos emelkedést követően a Havanna lakótelepen találhatók, 644 ezer forintos négyzetméteráron.

Ezért a hatmillió forintos támogatásért érdemes lehajolni, de legyen körültekintő

Előre ki lehet számolni, hogy egy otthonfelújítás alkalmával milyen költségekre kell számítani.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→