Azzal vádolják Coca-Colát, a Danone-t és a Nestlé-t, hogy félrevezető állításokat tettek azzal kapcsolatban, hogy műanyag vizes palackjaik 100 százalékban újrahasznosítottak. Ennek fényében egy fogyasztói szervezet és két környezetvédelmi csoport jogi panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz az állítólagos zöldmosás miatt. A felek ugyanis azt állítják, hogy a palackok soha nem készülnek teljes egészében újrahasznosított anyagokból – derül ki a BBC cikkéből.

A Coca-Cola úgy nyilatkozott, hogy a csomagolással kapcsolatos állításai megalapozottak, a Nestlé azt kommunikálta, hogy csökkenti a műanyag csomagolás használatát, a Danone pedig azt mondta, hogy folytatja az újrahasznosítási infrastruktúrába való beruházást.

Zöldmosással akkor vádolnak vállalatokat, amikor valamit környezetbarátabbnak, zöldebbnek vagy fenntarthatóbbnak neveznek, mint amilyen az valójában.

Ez félrevezetheti a fogyasztókat, akik azt remélik, hogy az ilyen termékek választásával segíteni tudnak a bolygón.

Az Európai Bizottsághoz benyújtott panasz a vállalatok azon állításaira összpontosít, hogy az általuk forgalmazott egyszer használatos műanyag vizes palackok vagy 100 százalékban újrahasznosítottak, vagy 100 százalékban újrahasznosíthatóak.

Az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet szerint – amelyet a Client Earth és az ECOS környezetvédelmi csoportok támogatnak – ez félrevezető, különösen akkor, ha zöld képekkel vagy márkajelzéssel kísérik. A szervezet ragaszkodik ahhoz, hogy a palackok soha nem készülnek teljes egészében újrahasznosított anyagokból, és az újrahasznosításuk lehetősége számos tényezőtől, többek között a rendelkezésre álló infrastruktúrától függ.

A bizonyítékok egyértelműek – a műanyag vizes palackokat egyszerűen nem hasznosítják újra és újra új palackokká Európában

–  mondta Rosa Pritchard, a ClientEarth műanyagokkal foglalkozó ügyvédje.