Mivel hazánkban nagyon jelentős az energetikailag korszerűtlen ingatlanok száma, az állam egy igen kedvező, támogatott hitel formájában próbálta ösztönözni a lakáspiac zöldítését. A Növekedési Hitelprogram a maga 2,5 százalékos kamatával óriási sikert aratott a lakosság körében, és a mai napig kitart az általa generált hullám: még most is vannak folyamatban lévő építkezések, adásvételek, amelyek ennek keretében indulhattak el annak idején.

Tavaly év végére sikerült elérni, hogy

a kedvező, BB energetikai besorolású ingatlanok aránya a 2022-ben készült energetikai tanúsítványokban már megközelítette a 20 százalékot. Ugyanakkor az elmúlt 7 év energetikai tanúsítványainak adatait tekintve ez még mindig a teljes ingatlanállomány csupán 5 százalékát jelenti.

A bankok felismerték, hogy az ingatlanpiac további zöldítésében bőven van még lehetőség, illetve megnövekedett az igény is az energiatakarékos ingatlanokra – mutatnak rá a Duna House szakértői.

Idén már egyre több banknál elérhető a kedvezményes zöld hitel konstrukció, ami bár nem annyira kedvező, mint amilyen az államilag támogatott verzió volt, de számos kedvezményt biztosít azoknak, akik energiatakarékos ingatlanban gondolkoznak. Ezt az irányt, azaz az ingatlanpiac zöldítését, az ingatlanállomány korszerűsítését támogatja az az új szabályozás is, melyet 2023. november 1-től vezettek be az energetikai tanúsítványok kapcsán.

Ennek legfőbb célja egy átláthatóbb, mindenki számára könnyen érthető felújítási ütemterv megvalósulása, amely javaslatokat és sorrendet is tartalmaz az ingatlan állagának és energetikájának javítására. Az ingatlanok energetikai besorolásának módja is megváltozik:

a jövőben egy betű jelöli majd az energiahatékonyságot és lesz egy külön besorolás az ingatlan CO2 kibocsátásának függvényében is.

Ezen kívül, az energetikai tanúsítványok a korábbi 10 helyett, csak 5 évig lesznek érvényesek és a meglévő tanúsítványok csak év végéig lesznek felhasználhatók. A tanúsítvány számát mostantól már nem lesz kötelező feltüntetni az adásvételi szerződésben, de továbbra is kötelezően el kell készíttetni és át kell adni adásvételnél és bérbeadásnál egyaránt. 

És hogyan érinti ez a zöld hitel igénylést?

„Az új energetikai szabályozás következtében a zöld hitelek igénylését érintő legfontosabb változás, hogy az eddig elvárt minimum BB besorolás és 80kWh/nm/év primer energiafelhasználás helyett az új rendszerben már A+ energetikai besorolás és legfeljebb 68kWh/nm/év primer energiaigény lesz a követelmény. Új lakás vásárlása vagy építése esetén, a 2023. november 1. előtt kiadott építési engedély vagy egyszerű bejelentés esetén a régi szabályok az irányadóak, viszont ezt követően az ingatlannak már az új rendszer szerint kell teljesítenie az energetikai előírásokat. Felújítási és korszerűsítési hitelcélok esetén is novembertől már az új besorolásnak kell megfelelnie az ingatlannak a munkálatok elvégzését követően. Viszont továbbra is megmarad a lehetőség olyan korszerűsítési munkálatokra igénybe venni a zöld hitelt, amik

energetikai besorolástól függetlenül legalább 30 százalékkal javítják az ingatlan primer energia felhasználását”

– mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

„Ezért amennyiben új lakást vásárolnánk, építenénk, vagy pedig zöld felújítást, zöld korszerűsítést végeznénk el az otthonunkon (ilyen lehet pl. a napelem vagy napkollektor telepítése, a homlokzati nyílászárók cseréje, energiahatékony világítástechnika beszerelése vagy a fűtési/hűtési rendszerek telepítése, felújítása, cseréje) érdemes lehet a zöld hitel lehetőségét kihasználni. Hiszen ezáltal számos kedvezményhez juthatnak az ügyfelek: a zöld lakáshitelek általában alacsonyabb kamatozásúak a hagyományos lakáshiteleknél. A folyamatosan változó banki akciók miatt számíthatnak ajándék jóváírásokra, 1 százalékos előtörlesztési díjra, vagy akár a folyósítási díj, értékbecslés és a műszaki szemle díjának elengedésére is. Sokszor részben vagy teljes egészében az energetikai tanúsítvány költségének visszatérítésére is sor kerülhet.” – tette hozzá a szakember. „Ráadásul a zöld hitelhez kapcsolódó automatikus kamatkedvezményen felül, további jelentős törlesztőrészlet-csökkenést érhetünk el a Credipass szakértőinek segítségével, akik minden banknál az éppen aktuális legjobb egyedi kamatajánlatokat tudják megszerezni számunkra.”

A zöld hitelcélt energetikai tanúsítvány készítésével kell igazolni, melyből megállapítható az ingatlan energetikai besorolása és energiafelhasználása.

Amennyiben felújítási vagy korszerűsítési munkálatokra igényeljük a zöld hitelt, akkor a folyamat elején és a végén is szükséges energetikai tanúsítványt készíttetni, hogy megállapítható legyen az elvárt pozitív változás.

A tanúsítványon kívül, a zöld hitelcél megvalósulását a bank 12 hónapon belül helyszíni szemlével, vagy az elvégzett munkákról készült számlák bekérésével is ellenőrizheti.