Az elektronikus útdíjrendszert érintő együttműködésről írt alá megállapodást a magyar és a szerb illetékes miniszter Belgrádban. Lázár János és Goran Vesić a Szabadka-Szeged vasútvonal megnyitásának új időpontjáról, illetve más, a két ország közötti közlekedést segítő intézkedésekről is tárgyalt, tudósít a Szabad Magyar Szó

Magyarország stratégiai szövetségesként tekint Szerbiára, ennek a stratégiai együttműködésnek pedig fontos célkitűzése, hogy Magyarország lehessen Szerbia nyugati folyosója

 

– hangsúlyozta Lázár János Belgrádban. A magyar építési és közlekedési miniszter rámutatott, hogy a Horgos-Röszke határátkelő bonyolítja a külső schengeni határokon a legnagyobb forgalmat, évi 13 milliónyi átlépővel. Mivel a kapacitások szűkek, a két kormány úgy döntött, hogy a magyar-szerb határon új határátlépési struktúrát igyekszik kiépíteni.

Lázár János és Goran Vesić
Lázár János és Goran Vesić
Kép: Facebook

Szabadka és Szeged között legkésőbb december első napjaiban megindul a vasúti közlekedés.

Az út eleinte 80 percet vesz majd igénybe, ez idővel 60 percre csökken és háromóránkénti járatlehetőséget szeretnének biztosítani az utazni vágyók számára.

A két miniszter elektronikus útdíjrendszerről szóló megállapodás írt alá.

Magyarországon használt rendszert a jövőben Szerbiában is alkalmazni tudják, ez az informatikai rendszer a miniszterek szerint megkönnyíti a szerb állam működését, és bevételt is hoz, amelyből újabb utakat lehet építeni.