A mi célunk, hogy platformot biztosítsunk az eurázsiai jövő iránt érdeklődőknek – fogalmazott a jegybank által rendezett Budapest Eurasia Forum zárónapján Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Záróbeszédében a jegybank alelnöke két fontos üzenetre hívta fel a figyelmet:

  • Wu Hongbo, a kínai kormány európai ügyekért felelős különleges képviselője arról beszélt, hogy „béke nélkül nincs gazdasági fejlődés, de gazdasági fejlődés nélkül nem lesz hosszú távú béke sem”;
  • Matolcsy György, az MNB elnöke pedig azt mondta, hogy Eurázsia és a fenntarthatóság ugyanannak az éremnek a két oldala.

Virág Barnabás elmondta, hogy „nyilvánvalóan egy nagyom komplex világban élünk, amely előre nem látható sokkokkal néz szembe”. Összegzése szerint három kulcsfontosságú kihívás van előttünk: technológiai, geopolitikai (beleértve a klímaváltozást is), valamint a pénzügy területét érintő kérdések. 

Ezekre meg kell találnunk a jó válaszokat – jelentette ki Virág Barnabás, aki nem akarta megismételni az egyes panelbeszélgetések minden egyes fontos üzenetét, de azt azért elmondta, hogy 

először is rugalmas ellenállási képességre és stabilitásra van szükség a gazdaságban,

valamint innovációra, alkalmazkodóképességre és kooperációra. „Ezek mind nélkülözhetetlenek a közös jövőnk érdekében, de a legfontosabb, hogy békére van szükség” – utalt az orosz-ukrán, valamint a gázai háborúra az MNB alelnöke.

Eurázsiai gondolkodók a fenntartható jövőért

A jegybank negyedik alkalommal rendezi meg a Budapest Eurasia Forumot Fenntartható átmenetek címmel. A konferencia hat tematikus paneljében az eurázsiai régió neves döntéshozói, szakértői és gondolkodói vitatják meg a fenntartható fejlődés és az eurázsiai együttműködés legaktuálisabb kérdéseit. A Budapest Eurasia Forum rendezvénysorozat a jegybank azon missziója, amely az Ázsiát és Európát magába foglaló szuperkontinens szaktekintélyeit és döntéshozóit hívja közös párbeszédre a világot érintő aktuális kihívásokról.

Új korszakról beszélt a jegybankelnök

A kapcsolatok megerősítése a célja az MNB által kezdeményezett Eurasia Forum konferenciasorozatnak – fogalmazott a konferenciát megnyitó Matolcsy György, aki arról is beszélt, hogy hamarosan eljön „Eurázsia kora”.

A nyitónapon Varga Mihály pénzügyminiszter is felszólalt, előadásában arról beszélt, hogy a magyar gazdaság nőhet leggyorsabban 2025-ben az Európai Unióban.

Így alakulhat át az oktatás a következő években

A mesterséges intelligencia alapjaiban forgathatja fel a teljes technológiai és a kutatás-fejlesztési szektort, így az oktatásra is komoly hatással lesz – hangzott el az egyik pódiumbeszélgetésen. A résztvevők szerint a mai fiataloknak a munkaerőpiaci versenyképességükhöz elengedhetetlen az „élethosszig tartó tanulás”, de az AI csak olyan munkákat vesz majd el az emberektől, amiket mi emberek hagyunk.

Úgy féltek korábban az ATM-től, mint most a ChatGPT-től

A mesterséges intelligenciáról és a ChatGPT-ről értekeztek szakemberek a Budapest Eurasia Forum egyik panelbeszélgetésén. Szerintük az AI egy tízéves gyereknek éppúgy hasznos tud lenni, mint akár egy cégvezetőnek; de sokan ugyanúgy tartanak tőle, mint korábban az ATM-ektől.