Növényvédelmi szempontból az idei év meglehetősen viszontagságos volt, nem csak a szántóföldi kultúrában, hanem a szőlőültetvényeken is – írja a bama.hu. A csapadékos időjárással keveredő meleg a párás levegő miatt elszaporodtak a gombabetegségek, de a peronoszpóra is pusztított.

Ez borvidéki szinten nagy terméskiesést nem jelent, viszont termelői szinten igen. Ahol ugyanis megcsúsztak a növényvédelemmel, akár a kézimunkával, akár a permetezéssel, ott komoly problémát okozott – teszi hozzá a lap.

Borvidéki szinten még így is átlagos termésmennyiséggel számolhatunk

– mondta Nagy Gergely, a Villányi Borvidék hegyközségi titkára. A szakember hozzátette: még egy-két növényvédelmet beiktatnak a gazdák, főképp a közép- vagy a késői érésű fajtáknál, és valószínűleg a jövő héten a korai fajtákat egy-két helyen elkezdik szedni, majd a rákövetkező héten, augusztus 15-20. között megindul a szüret a Villányi Borvidék ültetvényein.

Ahol lehet, gépi betakarítás lesz, de ahol az ültetvény kialakítása, vagy fekvése nem teszi lehetővé a szüretelő kombájnnal való munkát, így ott továbbra is a kézi szüret marad.

Kell az automatizáció

A rövid és hosszútávú célok között ugyanakkor valamennyi termelőnél a fokozott gépesítés szerepel. A munkaerőhiány miatt erre egyszerűen rákényszerülnek a gazdák, és ha ezt nem tudják megugrani, akkor nem fognak tudni versenyképesek maradni az ágazatban nemzetközi viszonylatban és itthon sem.

Jó hírt kaptak a borászok: nem emelkedik a borosüvegek termékdíja

Az agrártárca szerint kedvezőbb hulladékkezelési díjakkal segíti a kormány a szőlő-bor ágazatot. Bővebben >>>