A Reacty Digital piackutató 2023 májusában vizsgálta a videojátékok iránti kereslet alakulását, és a kutatás eredményei szerint:

A 18-65 éves felnőtt magyar lakosság 59 százaléka szokott videojátékozni, ami körülbelül 3,5 millió embert jelent. Többségük egyáltalán nem költ erre a hobbijára, de a kisebb arányú költés is nagy piacot generál – foglalta össze Vass Dorottya, a Reacty Digital videojáték és e-sport szakértője.

A játékosok

  • 31 százaléka szokott videojátékot vásárolni,
  • 29 százaléka költ játék miatt hardverre vagy perifériára,
  • 21 százalék szokott játékon belül venni valamit (in-game költés),
  • 19 százalék fizet elő játékra,
  • 6 százalék vásárolt az elmúlt egy évben játékhoz kapcsolódó ajándéktárgyat, például bögrét, pólót.

Az eddig is domináns hardver- és periféria piac ugrásszerű növekedést produkált az elmúlt egy évben: nőtt a vásárlók száma és egy-egy költés összege is, ezzel 30 milliárdról 49 milliárd forintra nőtt az éves összeg.

A növekedés oka az áruhiány miatt korában elhalasztott vásárlásokban, valamint az áremelkedésben keresendő

- emelte ki Vass Dorottya. Az áremelkedés miatt ugyanakkor sokan csökkentették a megvásárolt termékek számát, egy kisebb réteg pedig egyáltalán nem költött hardverre.

A videojáték-vásárlásoknál nőtt a kosárérték

A felmérés szerint a vásárlók száma csökkent, így a forgalom nem lépte túl a tavalyi 23 milliárd forintot. Előfizetésre szintén kevesebben, de egyenként nagyobb összegeket költenek, így várhatóan a tavalyi 14 milliárd forintos forgalom ismétlődik meg.

Az ajándéktárgyak piaca 5 milliárdról 3 milliárd forintra esik vissza.

A videojátékhoz kapcsolódó költések 70 százalékát az e-sport iránt érdeklődőknek köszönheti a piac állapították meg az összefoglalóban.

Brutális összegért vinnék a leghíresebb lövöldözős videojáték-sorozat gyártóját

A napokban lezárulhat a játékipar legnagyobb üzlete: a Microsoft 69 milliárd dollárrért, mintegy 23,2 ezer milliárd forintért venné meg a Call of Duty készítő Activision Blizzard kiadót. Bővebben >>>