A Napi.hu számolt be arról, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) augusztus végi ülésén komoly áttörést értek el a felek. Ugyanis várhatóan tovább emelkedik a minimálbér idei összege, a VKF-en a munkáltatók is elismerték, hogy indokolt a bérkorrekció.

Ugyanakkor - bár szorít a november elsejei határidő - a vendégmunkás törvény végrehajtásával kapcsolatos rendeletekről, szabályozásokról nem született érdemi döntés. Nem sikerült meghatározni az egyidőben foglalkoztatható harmadik országból érkező vendégmunkások maximálás számát, és azt sem, hogy mely szakmákban alkalmazhatók munkaerőhiány esetében. 

Azonban fontos elvi döntésekről be tudtak számolni a tárgyalások menetére rálátó forrásaink. 

Munkáltatói oldalról például felmerült a visszamenőlegesség kockázata. Szerintük ugyanis problémát okozhat, ha egy már elindított projekt esetében a későbbiekben például kiderül, mégsem alkalmazhatnak ott annyi vendégmunkást, mint amennyivel terveztek. Úgy tudjuk, a kormányzat részéről elhangzott az az ígéret miszerint,

amely cégek már létszámigénnyel jelentkeztek, azokra visszamenőleges hatállyal ne vonatkozzon a vendégmunkás törvényben megfogalmazott kvóta.

De nemcsak a munkáltatók részéről kellemetlen a bizonytalanság. A munkaerőközvetítő cégek számára is ráfizetést jelenthet. Két hónapot is igénybe vehet az ázsiai munkaerővel kapcsolatos kölcsönzési eljárás, a megbízatást így keresztül húzhatja a rendelkezés, amennyiben az nem kellően rugalmas. 

Amúgy értesülésünk szerint

a kormányzat épp a közvetítő cégekkel kapcsolatban szeretne tisztább képet kapni.

Nagyjából ezer munkaerő-kölcsönzési engedélyt adtak ki a hatóságok, ezek között vannak a húsz-harminc embert foglalkoztató projekt- és/vagy garázscégek, valamint az a körülbelül háromszáz meghatározó cég, amely érdemi munkát végez. A felső elit kategória az a huszonöt iroda, melyek minősített engedéllyel rendelkeznek. A kormányzat most a közvetítőcégek működését akarja minél részletesebben szabályozni. 

Hét plusz egy hit és tévhit az ázsiai vendégmunkásokról

Mennyit keresnek a vendégmunkások? Milyen munkaköröket töltenek be? Mennyire szabályozott a magyar piac? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ cikksorozatunk első részében. Bővebben >>>

Legközelebb szeptemberben fog összeülni a VKF, a tervek szerint addigra a kormányzat is előállhat konkrétumokkal, másfél hónappal később ugyanis hatályba lép a vendégmunkás törvény.