Balatonfűzfőnek hosszú évek után megszerezte az engedélyt a rendőrségtől, és a közelmúltban kilövetett 13 állatot erre specializálódott vadászokkal, de ez még csak részsikernek számít – tudta meg a HírBalaton Szanyi Szilvia polgármestertől.

Becslések szerint 3-4, 15-20 tagú, konda él a környéken.

A 13 állat kilövésével egyik településrészen már csökkentek a gondok, de megoldva még közel sincs a probléma

– mondta a Szanyi Szilvia. Hangsúlyozta, érti az állatvédők felvetéseit, ő is sajnálja az értelmes, „cuki” állatok megölését, de

a vaddisznóknak az erdőben és az állatkertben van a helyük.

Elmondta, az embertől egyáltalán nem félő vaddisznók felbukkantak már délben is a bölcsőde udvarán, a játszótéren és az iskola körül, de volt, hogy kiszedték mind egy szálig a körforgalomba ültetett tulipánhagymákat. A polgármester nem érti, miért kell megvárni, míg valamilyen tragédia bekövetkezik.

Ilyen helyzetre még az idősek sem emlékeznek.

Sok tóparti település szenved Fűzfőn kívül is a vaddisznók látogatásától, ami azért gyarapszik, mert megszűnt a térségben a növény, főként a kukoricatermesztés, és az állandó itatókat használó állattenyésztés. Így a vaddisznók rákényszerültek a Balatonhoz való lejárásra, és hozzászoktak az emberhez.

Szanyi Szilvia arról is beszámolt, pár éve vásárolt a település vaddisznócsapdát is, de az illetékes vadásztársaság csak úgy vállalta a működtetését, ha az önkormányzat vállal érte feleőséget. 

Én mindent megértek, de azt nehezen tudtam tolerálni, hogy senki semmit nem akart intézkedni az ügyben

– mondta. Az önkormányzat annyit tudott tenni, hogy megtiltotta a szemét kirakását szemeteszsákokban, mert az állatok ezeket szétszakítják. Balatonfűzfőn csak kukákat lehet használni. A kukadöntögetések miatt éppen kukatárolók létrehozást tervezik.

Nincs lehetőség az állatok élve elvitelére.

Az uniós elvárásoknak megfelelő jogszabályok sajnos nem teszik lehetővé az állatok élve elszállítását, a hazai sertésállományt is veszélyeztető sertéspestis elleni védekezések miatt, így minden esetben le kell lőnünk a belterületen csapdába ejtett vadat

– mondta Protár András, aki cégéval vállalta a vadcsapdázást, és -kilövést egy hivatásos vadásztársával, Horváth Ákossal. Mint vállalkozásukkal (Projagd-Vill Kft.) hosszú évek óta specializálódtak sebzett vad utánkeresésre. 

Balatonfűzfő után Balatonfüred is megkapta a közelmúltban az illetékes rendőrkapitányságtól az engedélyt vaddisznók beleterületi elejtésére, így ott is folytatja a munkát a két hivatásos vadász.

Az autósok őszi rémálma a vadgázolás: aki épségben megússza, fizethet

Ősszel nagy valószínűséggel bukkannak fel vadak a közutakon, és a velük történő ütközés egyrészt életveszélyes, másrészt jelentős anyagi teherrel járhat. A vadbalesetek átlagos kárértéke simán elérheti a milliós nagyságrendet, és akinek nincs casco biztosítása, az csúnyán ráfizet. De ha ez nem lenne elég, nyár óta a vadásztársaságok még kártérítést is követelhetnek a szerencsétlenül járt sofőröktől. Bővebben >>>