Az MSC hajótársaságtól kapott tájékoztatás szerint érvényét vesztette a 2023. augusztus 1. után igényelt és kiadott ESTA vízummal kapcsolatos szabályozás. Az új rendelkezés szerint az USA-ba történő beutazást követően az utasoknak új vízumot kell igényelniük – írja a turizmus.com.

Új szabályozás vonatkozik az Egyesült Államokból induló tengerjáró hajóutakon részt vevő magyar utasokra, a hajózási főszezon közben bekövetkezett változásra a hajóutakat értékesítő utazási irodáknak is érdemes felkészülniük.

Az USA hatóságaitól érkezett legfrissebb iránymutatás szerint ugyanis a magyar útlevéllel rendelkezők utasoknak a hajókikötő termináljában a beszállásnál új ESTA-kérelmet (beutazási engedély-kérelmet) kell bemutatniuk.

A változásról először a múlt hét folyamán, kint tartózkodó utasainktól értesültünk, február 20-án azonban megérkezett irodánkba a változásról szóló hivatalos tájékoztatás

– mondta Balogh Csaba, az IBUSZ turisztikai főosztályvezetője. 

Kell egy második ESTA

A korábban érvényben lévő szabályozás ennél jóval megengedőbb volt. 2023. augusztus elsejétől mostanáig az egyszeri belépésre jogosító ESTA-val a zárt útvonalak esetében – tehát amikor a hajó ugyanabból a kikötőből indul és oda érkezik vissza – néhány kivételtől eltekintve nem volt szükség második ESTA igénylésére hajóra lépéshez.

A változás értelmében a magyar útlevéllel rendelkező utasoknak a hajókikötő termináljában a beszállásnál új ESTA-kérelmet (beutazási engedély-kérelmet) kell bemutatniuk.

A szigorítás miatt az IBUSZ most minden utasától azt kéri, hogy az Egyesült Államokba való belépést követően rögtön igényeljen új ESTA-t. Ennek nincsen gyakorlati akadálya, hiszen a belépést követően a régi engedély hivatalosan azonnal érvényét veszti.

Érdemes azonban felkészíteni az utasokat arra, hogy az érvényét vesztett beutazási engedély a gyakorlatban 24-48 óra alatt tűnik el a rendszerből. Erre az online felület is figyelmeztethet, a régi engedély törlését követően azonban nem akasztja meg az új ESTA igénylésének folyamatát – mondta a szakember.

Az új beutazási engedély általában 24 óra alatt elkészül, és az elmúlt egy hét tapasztalatai azt mutatják, hogy a hajótársaságok már az ESTA-igénylés birtokában is engedélyezik a fedélzetre lépést.