Az amerikai kabinet első becslése szerint a gazdaság éves szinten 4,9 százalékkal bővült a júliusi-szeptemberi időszakban. Ez 2021 utolsó három hónapja óta a legnagyobb emelkedésnek minősül.

Annak ellenére, hogy a kiadásokat magasabb kamatokkal próbálták visszafogni a hatóságok, a fogyasztók sokat költekeztek. A BBC szerint az elemzők 4,5 százalékos növekedésre számítottak az idei harmadik negyedévben, azonban az erős munkaerőpiacon jobb fizetéseket tudtak kérni a munkavállalók, ezért már a nyár folyamán is többet tudtak áldozni, például nyaralásra, mozira vagy koncertekre.

Főként a fogyasztói kiadások voltak a növekedés mozgatórugói, ami az Egyesült Államok gazdasági tevékenységének több mint kétharmadát teszi ki.

Ez hatalmas ugrást jelent a korábban tapasztalt 2,1 százalékos növekedéshez képest.

Az Egyesült Államok Gazdasági Elemzési Hivatala közleményében azt írta, hogy a növekedés egyebek mellett a fogyasztói kiadások, a magánbefektetések és a szövetségi kormányzati kiadások gyorsulását tükrözi vissza.

Az adatok megkérdőjelezik azokat a korábbi feltételezéseket, amelyek szerint recesszióba fordulhat az amerikai gazdaság.

Az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntő ülésén határoz arról, hogy újból emelik-e a kamatot, vagy változatlanul hagyják. Egyes közgazdászok ugyanakkor attól tartanak: a visszaesést épp az váltja ki, hogy a központi bank 22 éves csúcsra emelte a kamatokat, hogy az áremelkedés ütemét ismét 2 százalék körülire hozza.

Kathy Bostjancic, a Nationwide vezető közgazdásza szerint a fogyasztók hamarosan elköltik a világjárványhoz köthető megtakarításaikat, emiatt az év utolsó három hónapjában ismét lelassul a növekedés.

Hány háborút tud támogatni az USA?

Az orosz-ukrán háború kitörése óta már több, mint 75 milliárd dollárral támogatta a Biden-adminisztráció Ukrajnát. Az azonban egyelőre nyitott kérdés, hogy mennyire tud két válságövezetben hathatós katonai segítséget nyújtani az Egyesült Államok, úgy, hogy Tajvan miatt figyelnie kell a csendes-óceáni térségre is.
Bővebben--->