A baby boomerek 82 ezer milliárd dolláros összértékű ingatlanvásárlással segítették az amerikai gazdaságot. Ez a generáció tökéletes helyzetben vannak ahhoz is, hogy a jelenlegi ingatlanpiac előnyeit kihasználva saját magukon is segítsen – írja a Business Insider.

Az Ingatlanügynökök Országos Szövetségének (NAR) e heti új jelentése szerint az idősebb amerikaiak a lakásvásárlók nagyobb részét teszik ki, mert a jelenlegi piacon jobb helyzetben vannak. Mivel vannak arra utaló jelek, hogy az árak csökkenni kezdenek, az ingatlanvásárlás most tökéletes helyzetbe hozza őket. Így még nagyobb vagyonra tegyenek szert, amikor legközelebb majd emelkednek az árak:

különösen mivel a részvényekben és készpénzben gazdag boomerek kevésbé érzékenyek az égbe szökő jelzáloghitel-kamatlábakra, mint a fiatalabb vásárlók.

A felmérés szerint az ismételt vásárlók – vagyis azok, akik már korábban is vásároltak lakást – jelenleg az összes vásárlás 68 százalékát teszik ki. 1981 óta az átlag 62 százalék volt ebben a csoportban. A NAR szerint az idősebb amerikaiak egyértelműen jobb helyzetben vannak házvásárláskor.

Az első vásárlók számára még mindig nehéz a lakáspiac, ahová nehéz belépni, még akkor is, ha valamivel kisebb a verseny. Ha többajánlatos helyzet van, akkor valószínűleg egy teljesen készpénzes vagy egy olyan vevő lesz a befutó, akinek jelentős saját tőkéje van

– írta Jessica Lautz, a NAR vezető közgazdásza.

Itt vannak a boomerek hatalmas előnyben

Az Egyesült Államok lakosságának közel 18 százaléka 65 éves vagy idősebb, ami a legmagasabb arány azóta, hogy a Népszámlálási Hivatal 1920-tól ezt felméri. Ugyanakkor a Federal Reserve szerint a boomerek rendelkeznek az Egyesült Államok összesített nettó vagyonának mintegy felével, 82 ezer milliárd dollárral.

Ennek a vagyonnak mintegy 24 százaléka ingatlanban van. Ez több, mint a 16 ezer milliárd dollárnyi nyugdíj, és alig marad el a 21 ezer milliárd dollárnyi részvénytől.

Bár a jelzáloghitelek kamatai az elmúlt hetekben némileg csökkentek, még mindig 7 százalék felett vannak, ami sok fiatal amerikait kiszorít a lakáspiacról. A boomerek megtakarításaik és ingatlanvagyonuk miatt nagyobb összegű előleget tudnak befizetni, vagy akár teljesen készpénzzel is vásárolhatnak, mivel nagyobb valószínűséggel van már lakásuk.

Eközben a RedFin ingatlanközvetítő szerint a szeptemberi lakásvásárlások több mint egyharmada kizárólag készpénzzel történt. Több szakértő is nagy árcsökkenést jósol, köztük Jeremy Grantham, a GMO társalapítója és vezető befektetési stratégája. David Rosenberg, a Merrill Lynch korábbi észak-amerikai vezető közgazdásza februárban azt mondta az Insidernek, hogy a lakásárak akár a negyedével is csökkenhetnek a 2022-es csúcshoz képest.