Az ukrán parlament honlapján közzétett jogszabály szövegéből kiderül, hogy a kijevi vezetés az utóbbi összegből 43 milliárd hrivnyát (410 milliárd forint) irányoz elő drónok, emellett ugyanennyit lőszerek és egyéb fegyverek gyártására. Az ukrán sajtó szerint e költségeket adókból, vámilletékekből, állami vállalatok nyereségéből és privatizációkból remélik fedezni.

A mintegy 84,08 milliárd euróra (32 ezer milliárd forint) becsült büdzsé nagyjából felét hitelfelvételekből tervezik fedezni, ahogy ez az idei költségvetés esetében is történt.

Ukrajna háború által meggyengített gazdasága nagyjából 44,37 milliárd euró (17 ezer milliárd forint) bevétellel számol jövőre. Az összeg csaknem teljes egészében a védelmi kiadásokat hivatott fedezni.

Összehasonlításul:

Oroszország költségvetése harmadára tervezi emelni védelmi kiadásait. A 2024-es, 10,8 ezer milliárd rubeles (143 ezer milliárd forint) büdzsében a védelmi fejezet 36,7 ezer milliárd rubelt (42 ezer milliárd forint) tesz ki.

Ukrajna költségvetése az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta erősen függ a nyugati támogatástól. A 2023-as költségvetést 38 milliárd euróval (14 500 milliárd forint) támogatták külföldről, ami nagyjából a teljes büdzsé 60 százalékának felel meg.

Az ukrán sajtó szerint a 2024-es költségvetésben a minimálbér emelésére is elkülönítettek összeget. Az elképzelések szerint a minimálbér a jelenlegi havi 170 euróról (64 ezer forint) 200 euróra (76 ezer forint) növekedne. Ukrajna mindemellett – ahogy az idei évben is – hozzávetőleg 4,6 százalékos gazdasági növekedésre számít.

 

Nagy baj, már a módosított hiánycélt sem biztos, hogy tartani tudja a kormány

Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlés költségvetési bizottsága előtt azt mondta, recessziós időszakban vagy a hiánycélt kell emelni, vagy megszorításokról kell dönteni. Bővebben >>>