Sorozatos dróntámadásokat indított el Ukrajna egyik legnagyobb gabonaexportáló kikötője ellen Oroszország. Mindezt órákkal Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan találkozója előtt. Az ukrán légierő a környék lakosait felszólította, hogy keressenek menedéket.

Odessza kormányzója szerint 17 drónt lőttek le a déli régióban, de jelentős károkat okozott a támadások a kikötő infrastruktúrájában is. Több területen raktárak és termelőgyárak sérültek meg, valamint mezőgazdasági gépek és ipari berendezések. Áldozatokról és sérültek azonban nem érkezett hír – írja az Aljazeera.

Az orosz és a török elnök a tervek szerint Szocsiban találkozik, hogy az ukrán gabonaexportról szóló megállapodásról tárgyaljanak, mellyel az afrikai és a közel-keleti élelmiszerválságot enyhítették. A megállapodás lehetővé tette, hogy az orosz invázió ellenére nagyjából 33 millió tonna gabonát és más árucikkeket hagyhassanak el három ukrán kikötőt.

Moszkva azonban nagyjából hat hete felhagyott a megállapodással, mondván, hogy akadályokba ütközik az export, és nem jut elég ukrán gabona a rászoruló országokba.

Azóta pedig gyakran érik támadások a dunai kikötőket Ukrajnában.

Oroszország kijelentette, hogy ha teljesülnek a gabona- és műtrágyaexport javulását célzó követelései, megfontolná a fekete-tengeri megállapodás megújítását. Ugyan a nyugati szankciók nem érintik az ország élelmiszer- és műtrágyaexportját, Moszkva úgy véli, a fizetésekkel, a logisztikával és a biztosítással kapcsolatos korlátozások akadályozták a szállítmányokat.

Hétfőn orosz-török csúcstalálkozóra kerül sor Szocsiban

Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan hétfőn az orosz fekete-tengeri üdülőhelyen találkozik, hogy megvitassák az ukrán gabonaegyezmény visszaállításának lehetőségét.
Tovább--->