Ukrajna az idei téli fűtési szezonban kizárólag saját kitermelésű földgázt készül felhasználni, erre mostanáig még nem volt példa – közölte a Naftogaz ukrán állami gázvállalat hétfőn a Telegramon.

„Szeretnék emlékeztetni arra, hogy növeljük a saját magunk által kitermelt gáz mennyiségét. 2023-ban rekordszámú új kutat fúrt a Naftogaz, és ezt a tendenciát jövőre is folytatjuk. Terveink szerint ezen a télen csakis ukrajnai kitermelésű gázt használunk, számításaink pedig azt támasztják alá, hogy ez lehetséges”

–fejtette ki a közleményben Olekszij Csernisov, a vállalat vezetője. Meggyőződésének adott hangot, hogy Ukrajna nemcsak a gázellátás tekintetében fogja sokk nélkül átvészelni a fűtési szezont, hanem a lakossági fogyasztók gázszámlája sem nő meg.

Magabiztosan tekintünk a közelgő télre. Van elég gáz, a tarifák stabilak. Mindazonáltal arra kérek minden fogyasztót, hogy gondoskodjon az energiahatékonyságról, és bánjon felelősen az energiafogyasztással, mert ez ukrán kitermelés, a mi közös eredményünk – hangoztatta Csernisov.

A Naftogazhoz tartozó Ukrhazvidobuvannya gázkitermelő cég azt a célt tűzte ki, hogy 2023-ra egymilliárd köbméterrel növeli a földgázkitermelést, azaz 13,5 milliárd köbméterre. 2022-ben a vállalat 12,5 milliárd köbméter gázt termelt ki, ami három százalékkal elmaradt a 2021. évi kitermeléstől

– emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A Naftogaz augusztus végén adott hírt arról, hogy újabb jelentős gázlelőhelyet fedezett fel Ukrajnában, amelynek készleteit egymilliárd köbméterre becsülik. A közleményből azonban nem derült ki, hogy pontosan hol található az új gázlelőhely. 

A vállalat azt is közölte, hogy nem ez volt az első új szénhidrogén-lelőhely, amit idén fedeztek fel Ukrajnában: a Naftogaz vállalatcsoport nemrég indított be két nagy hozamú kutat, amelyek együttesen több mint 430 ezer köbméter gázt termelnek ki naponta.

 

Zelenszkij bevállalná, amit rajta kívül senki

A parlamenti választások októberben lennének esedékesek Ukrajnában, az alkotmány viszont ezeknek a megrendezését nem teszi lehetővé. A 2024 márciusi elnökválasztásokhoz ellenben elegendő lenne egy törvénymódosítás is. Elemzők és az ukrán ellenzék szerint ez őrültség lenne, Volodimir Zelenszkij államfő azonban ettől függetlenül is eljátszott a gondolattal. Bővebben --->