Tovább folytatódik a Zöld Busz Program: hamarosan hat kisebb városban, köztük Balatonfüreden is alternatív meghajtású, környezetkímélő járművekkel korszerűsödhet a helyi közlekedés. Sikeres pályázat esetén Balatonfüreden három elektromos meghajtású, alacsony padlós, helyi kivitelű jármű állhat forgalomba még a nyáron.

Volánbusz összesen 20 darab új elektromos autóbusz beszerzésére és a kapcsolódó töltő-infrastruktúra kiépítésére nyújthat be támogatási kérelmet a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. felhívására, és megjelent a járművek beszerzésére vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás ajánlattételi felhívása is.

A fejlesztésnek köszönhetően – a régi dízelbuszok kiváltásával – a hat településen évente összesen több mint ezer tonnával csökkenhet a szén-dioxid-terhelés.

A támogatási kérelem pozitív elbírálása esetén Balatonfüreden 3, Hajdúszoboszlón 1, Komáromban 2, Komlón 6, Tatán 5, Várpalotán pedig 3 darab elektromos meghajtású, kéttengelyes, szóló, alacsony padlós, helyi kivitelű jármű állhat forgalomba hamarosan.

A kerekesszékes utas szállítására is alkalmas, háromajtós, fűtő- és hűtőberendezéssel rendelkező, utastájékoztató, kamera- és utasszámláló rendszerrel felszerelt autóbuszok hatótávolsága legalább 300 km lesz.

A járművek üzemanyag-ellátását az MVM Mobiliti Kft. és a Volánbusz közös vállalata, a Mobiliti Volánbusz Kft. által telepített nagy teljesítményű töltőberendezések fogják biztosítani a települések műszaki telephelyén vagy buszállomásán.

A több mint 4,6 milliárd forint értékű fejlesztés során az autóbuszok beszerzése 100 százalékos, a töltő-infrastruktúra kiépítése 80 százalékos támogatással valósulhat meg – számolt be róla a Balatonfured.hu a Volánbusz Zrt. tájékoztatója alapján.