A külföldiek hazánkba tett utazásainak száma 11,1 millió, a magyarok külföldre irányuló utazásainak száma 4,9 millió volt a tavalyi év negyedik negyedévében. Az előbbi esetében ez 2,4, míg az utóbbinál 13 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzése.

A hozzánk érkező külföldiek 35 százalékkal többet, folyó áron 732 milliárd forintot költöttek Magyarországon, míg a külföldre utazó magyarok költései pedig 47 százalékkal nőttek és összesen 385 milliárd forintot tettek ki 2023 utolsó negyedévében.

A többnapos utak csökkenést mutatnak

A KSH kitér arra is, hogy az egynapos utazások száma (8,3 millió) az előző évhez képest 5,1 százalékkal emelkedett. A látogatások mintegy kilenctizede magánjellegű, 7,2 százaléka munkavégzési, 3 százaléka üzleti célú volt.

A külföldiek többnapos utazásainak száma 2,9 millió volt, 4,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A szabadidős, szórakozási, egészségmegőrzési célú utazások száma 22 százalékkal nőtt. A többnapos utazások közül tízből nyolc magánjellegű volt, a külföldiek 12 százaléka üzleti céllal, 6,4 százaléka munkavégzés miatt jött Magyarországra.

A külföldi beutazók Magyarországon eltöltött ideje alig változott az előző évhez mérten: a több napra érkezők egy utazás alkalmával átlagosan 5,6 napot töltöttek Magyarországon, 0,1 nappal többet, mint az előző év azonos időszakában.

A hazánkba látogató külföldiek 2023 IV. negyedévében folyó áron 732 milliárd forintot költöttek, 35 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A látogatók kiadásainak fele szabadidős, szórakozási, egészségmegőrzési célhoz kötődött. A külföldiek 2023-ban naponta átlagosan 27 500 forintot költöttek, 28 százalékkal többet, mint 2022-ben.

A tavalyi év utolsó három hónapjában a magyar állampolgárok 4,9 millió alkalommal utaztak külföldre, 13 százalékkal többször, mint egy évvel korábban. Az egynapos utazások száma 19 százalékkal,  a többnaposoké 3,6 százalékkal bővült.

Top3 úti cél:

  • Ausztria;
  • Szlovákia;
  • Románia;

Az utazások mintegy kétharmada ebbe a három országba irányult – írja a statisztikai hivatal.

A háromnapos utazás a leggyakoribb

magyarok átlagosan három napot töltöttek utazásaik során külföldön, 0,3 nappal többet, mint egy évvel korábban. Az utazó magyarok az előző év azonos időszakához képest folyó áron 47 százalékkal többet, 385 milliárd forintot költöttek utazásaik során. A növekedés legfőbb húzóerejét a szabadidős célú utazások jelentették. Egy utazó napi átlagos költése 27 ezer forintot tett ki, ez 21 százalékkal több volt mint egy évvel korábban.

A megnövekedett utazásszám mellett a tartózkodási idő is több mint ötödével (14 millió napra) nőtt. Tavaly október – decemberben között a legtöbbet Ausztriában költötték el az utazók – 82 milliárd forintot – , de számottevők voltak a Németországba és a Spanyolországba látogatók költései is 50 milliárd és 27 milliárd forint.