A jövő év talán leginkább várt sporteseménye a 2024. július 26. és augusztus 11. között zajló nyári olimpia lesz Párizsban, ezért jövő nyáron az európai turizmus még inkább kiemelt központjává válhat a francia főváros.

Ennek hatására nemcsak Párizsban, hanem egész Île-de-France régióban 60 százalékkal nőtt az új szálláshelyek száma 2023 első három hónapjához képest, és a várakozások szerint ez tendencia az év hátrelévő részében is folytatódni fog – írja a turizmus.com

Az Airbnb és a NOB közötti partnerségi megállapodás komoly felháborodást keltett a tiszteségtelen versenyfeltételek miatt panaszkodó francia szállódatulajdonosok körében, mivel az Airbnb mentesül a turistaszállásokra vonatkozó sztenderd adózási szabályok alól.

Bertrand Burdet, az Airbnb France vezérigazgató-helyettese úgy véli, hogy a más jellegű élményeket nyújtó Airbnb-k és a szállodák kiegészítik egymást. Az elmúlt években több nagyvárosban szigorították az Airbnb-re  vonatkozó szabályozást, így a szigorításokban élenjáró Párizsban csak az adhatta ki a platformon keresztül a lakását, aki ezt bejelentette az önkormányzatnak, de az is felmerült, hogy kvótákhoz kötik a lakáskiadást a francia fővárosban. Bertrand Burdet szerint az utóbbi időben javult az Airbnb France és Párizs kapcsolata.

Olivia Grégoire turizmusért felelős miniszteri megbízott arra figyelmezte a francia vendéglátóipar szereplőit, hogy a jövő évi olimpia alatt ne vezessenek be indokolatlan áremeléseket. Ennek megelőzésére a kormány év végéig létre fogja hozni a szállások ármegfigyelő központját. Az Airbnb szerint ez csak akkor tud jól működni, ha az ágazat minden szereplőjét, így a szállodákat is ugyanolyan mértékben érinti az új szabályozás.

(Gulyás Ábel)

 

„Előbb jutok ki versenyzőként, mint nézőként”: rosszul vannak a párizsi olimpia horrordrága belépőit

A dátum kitűzve, a helyszínek kijelölve és már a jegyeket is árulják a 2024-es párizsi olimpiai játékokra. Csak épp van egy kis bökkenő.