Az EU-barát ellenzéki tömörülés és a nemzetközi megfigyelők is azt állítják, hogy a szerb voksolás nem volt tiszta, Aleksandar Vucicék megváltoztatták a játékszabályokat, befolyásolták a médiát és elhallgattatták a civilszervezeteket – írta a Euronews.

A lap belgrádi tudósítója szerint, az ellenzéki koalíció új választások kiírását követeli Belgrádban.

Az ellenzék csalással és megfélemlítéssel vádolja Aleksandar Vucic elnököt és populista pártját, amelynek fölényes győzelmét megerősítette az előzetes szavazatszámlálás.

Szerbiában 2012 óta Vucic és pártja van hatalmon, annak ellenére is, hogy három éven belül ez volt a harmadik választás.

Megfigyelők szerint az országban „krónikus hiányt szenved a pluralizmus". 

Már a választások előtt is látszott, hogy rendszerszintű problémák vannak, és ezek az egyenlő versenyfeltételekhez kapcsolódnak. Ilyen a média állapota, a sajtószabadság és függetlenség, amelyeken javítani kell – állítja Vladimír Bilčík EP-képviselő, az Európai Néppárt szerbiai megfigyelő missziójának tagja.

Részben azzal a ténnyel függ össze, hogy a demokrácia intézményeit - a parlamentet - évek óta a kormánypárt uralja. A parlamenti ellenzék a múltban úgy döntött, hogy bojkottálja ezeket az intézményeket.

 

A "Szerbia az erőszak ellen" koalíció néhány tagja benyújtotta a választási csalásról szóló bizonyítékait, és éhségsztrájkot tervez, amíg a választások eredményét meg nem semmisítik.

 

Az előzetes eredmények szerint a Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg az előrehozott parlamenti választásokon, ami azt jelenti, hogy meglesz az abszolút többsége az országos parlamentben – közölte Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök. A szavazás eredményeiről itt írtunk részletesen >>>