Az előzetes eredmények szerint a Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg az előrehozott parlamenti választásokon, ami azt jelenti, hogy meglesz az abszolút többsége az országos parlamentben – közölte Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök. 

Mint mondta, pártja adatai szerint:

  • az ellenzéki összefogás Szerbia az erőszak ellen nevű listája a voksok 23,5 százalékát szerezte meg,
  • míg a harmadik helyen a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett 6,5 százalékkal.
  • A parlamentbe az SNS adatai alapján bekerült még a jobboldali Remény koalíció (4,9 százalék),
  • valamint A nép egy hangja nevű pártfüggetlen lista (4,7 százalék).
  • A Szerb Haladó Párt adatai alapján a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) öt vagy hat parlamenti helyet szerzett meg a 250 fős törvényhozásban.

Aleksandar Vucic közölte, hogy a vajdasági tartományi választáson is hasonló eredmények születtek, és a belgrádi önkormányzati választást is a Szerb Haladó Párt nyerte meg, igaz, csak hajszálnyival előzte meg az ellenzéki összefogást. Az államfő szerint a fővárosban A nép egy hangja nevű lista lehet a mérleg nyelve.

A szerb köztársasági elnök arról is beszélt, hogy várhatóan a mostani kormánykoalíció pártjai képezik majd a következő kormányt is, vagyis az SNS, az SPS és a VMSZ.

Az Európai Tanács egyik legnagyobb vitája a bővítéspolitikával kapcsolatos. Csütörtökön 26 tagország úgy döntött, megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat a háborúban álló Ukrajnával, Moldovával, Grúzia pedig tagjelölti státuszt kap. De mire számíthat Szerbia, amely 2014-ben már tagjelölti státuszt kapott, de azóta a csatlakozási folyamat beragadt? Erről írtunk itt részletesen >>>