A török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu – TÜIK) hétfőn ismertetett adatai szerint az éves fogyasztói áremelkedés mértéke novemberben 61,98 százalékra, tavaly december óta a legmagasabbra emelkedett az októberi 61,36 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában azonban még magasabb, 63,0 százalékos novemberi éves infláció szerepelt.

Az infláció emelkedéséhez novemberben főként a lakhatási és a rezsiköltségek gyorsuló, 37,5 százalékos növekedése járult hozzá az egy hónappal korábban jegyzett 26 százalékos éves szintű emelkedést követően.

Az alkoholos italok és dohánytermékek novemberben 71,4 százalékkal, októberben 62 százalékkal drágultak éves összevetésben,

a ruházati cikkek és lábbelik ugyancsak nagyobb mértékben, 40,7 százalékkal lettek drágábbak Törökországban 12 hónap alatt novemberben az előző havi 39,2 százalékos éves áremelkedést követően.

Novemberben az élelmiszerárak éves növekedése ugyanakkor négyhavi mélypontra, 67,2 százalékra lassult az októberi 72 százalékról.

Havi szinten a fogyasztói áremelkedés 3,28 százalékra esett az októberi 3,43 százalékról. Szakértők nagyobb, 3,90 százalékos havi inflációt vártak.

Legutóbbi kamatdöntő ülésén, november 23-án a török jegybank 500 bázisponttal, 40 százalékra emelte az irányadónak számító, hétnapos repokamatot az infláció elleni küzdelem részeként. Hafize Gaye Erkan nemrég kinevezett jegybankelnök vezetése alatt ez volt zsinórban a hatodik kamatemelés. Elemzők előzetesen szerényebb, 250 bázispontos növeléssel számoltak.

A kamatdöntés után kiadott közleményében azonban a török jegybank jelezte, hogy a kamatemelési ciklus lezárulhat a közeljövőben. A közlemény úgy fogalmazott, hogy „a monetáris politikai szigorítás üteme lelassul, és a ciklus rövid időn belül véget ér”.