Súlyos, környezeti károkkal járó következménye lehet annak, hogy a Microsoft – jelen állás szerint – 2025 októberében nyugdíjazza a Windows 10-et: a Canalys Research becslései szerint világszerte 240 millió számítógép végezheti hulladékként a támogatás megszűnésével. Ez 480 millió kilogramm elektronikai hulladékot jelent, ami 320 000 autó tömegével egyenértékű - írja a hvg csütörtökön.

Hiába a fizetős, kiterjesztett támogatás, amivel akár 2028-ig is kaphatnak biztonsági frissítéseket a felhasználók, a Canalys szerint költséghatékonyabb lehet egy új számítógép, mint fizetni a régi rendszer frissítéseiért.

Gondolhatnánk, volt már ilyen, szűnt meg operációs rendszerek támogatása, de mindent ment tovább, miután egy újabbra váltottunk. Valóban, de a Windows 10 kilóg a sorból: ez a Microsoft utolsó operációs rendszere, amely még széles körben támogat mindenféle hardvert.

A Windows 11 már nagyon szigorú hardveres megkötésekkel került piacra: az egy dolog, hogy csak fiatal, néhány éves processzorokat támogat, de megköveteli a TPM 2.0 biztonsági chip meglétét is – ezek együttesen már nagyon sok számítógépet kizárnak, így a Windows 10-et futtató gépek igen nagy százaléka már egyáltalán nem frissíthető újabb Windowsra. Akkor sem, ha egyébként teljesítmény tekintetében még bőven évekig elég lenne a számítógépünk teljesítménye bármire.

A felhasználóknak emiatt csak három lehetőségük lesz 2025 után:

  1. fizetnek a Windows 10 frissítéseiért még három évig, 
  2. új számítógépet vásárolnak, 
  3. vagy valamilyen támogatott Linux-disztribúcióra váltanak. Ez utóbbi némi tanulást igényel, ellenben teljesen ingyenes.