Mintegy 24,3 százalékkal nőtt a termálfürdők jegyára az elmúlt egy évben. A Termál Online számítási alapján az elmúlt 11 évben ez számít a legnagyobb drágulásnak.

Míg egy évvel ezelőtt 3183 forintért fürödhettünk átlagosan, ez mostanra 3955 forint lett. Ebbe beleszámít minden termálfürdő, a legnagyobb és legdrágább fürdőkomplexumoktól a legkisebb létesítményig.

A számításhoz a nyári főszezoni, felnőtt napi belépők árát vették alapul. Ahol pedig többféle jegytípust is kínál a fürdő, ott a lehető legolcsóbbat kalkulálták be.

  • 11 évvel ezelőtt, 2012-ben 1696 forintba került egy belépő, azaz mostanra 133,2 százalékot emelkedtek az árak.
  • A legkisebb változást 2013 és 2014 között mérték, 1,2 százalékot.
  • A mostanit megelőző drágulás 19,9 százalékos mértékű volt 2021 és 2022 között.

A lap szerint a drámai áremelkedés oka elsősorban a brutális energiaárak miatt következett be, ami azóta ugyan némileg mérséklődött, de tavaly ősszel még úgy nézett ki, hogy sok fürdő bezárásra kényszerül emiatt.

Végül zömében csak időlegesen álltak le létesítmények, többségüknek sikerült átvészelnie az időszakot.

Azonban számos olyan szolgáltatás és termék ára is megemelkedett, melyek a fürdők üzemeltetéséhez szükségesek, nem beszélve a bérekről.

Felújították a magyar strandok kétharmadát, és újak is nyíltak

A szinte egész évben üzemelő fürdők mellett a vakáció kezdetére országszerte fokozatosan megnyitnak a strandok is, az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően ezek kétharmada kínál minőségibb vendégélményt a pihenéshez - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.