A MaVag Csoport tagja, a Ganz-Mavag Europe Zrt. önkéntes vételi ajánlatot tett a szupervonatokat gyártó spanyol vállalat, a Talgo részvényeinek 100 százalékára.

Bacsa György, a vállalat igazgatósági elnöke az Index megkeresésére elmondta: a Talgo igazgatótanácsa kedvezőnek ítélte meg az ajánlatot, a tranzakció célja pedig az, hogy a két cég együtt fejlessze tovább a spanyol és a hazai gyártási és képzési, fejlesztési kultúrát.

A Talgo egy erős, sikeres és értékes vállalat, fontos, hogy megőrizze a függetlenségét, illetve technológiai és fejlesztési eredményeit és képességét. Elismerjük a cég értékteremtő munkáját és az elmúlt évtizedekben felhalmozott szaktudását, ezért a Ganz-Mavag Europe Zrt. ajánlattevőként vállalja, hogy a Talgót spanyol tőzsdei cégként segíti tovább stratégiája megvalósításában

– mondta az igazgatóság elnöke.

Bacsa György szerint a Talgo és a Mavag célja, hogy közös erővel egy új, erős, topligás európai szereplőt hozzanak létre, amelyben a spanyol cég továbbra is megőrzi a szakmai függetlenségét és identitását.

A stratégiai partnerség pedig mindkét fél számára előnyökkel jár: a Talgo növelheti kapacitásait, tovább erősödhet Európában és a keleti piacokon, a MaVag pedig tovább fejlesztheti gyártói képességeit.

Az ajánlattevő magyar vállalat, a Ganz-Mavag Europe Zrt 55 százalékos tulajdonosa a hazai vonatgyártó MaVag Zrt., a fennmaradó 45 százalék pedig az állami tulajdonú Corvinus Zrt. tulajdona.

A Talgo honlapján csütörtök késő esti keltezéssel megjelent közlemény szerint a Ganz-Mavag Europe Zrt. eljuttatta szándéknyilatkozatát a spanyol tőzsdefelügyelethez, hogy publikus vételi ajánlatot tegyen a részvények felvásárlására. A spanyol cég közlése szerint négy kérdés alapján mérlegelik a vételi ajánlatot a részletek megismerése után:

 

  • a Talgo megtartja munkavállalóit és ipari kapacitását, tehát nem lesz leépítés;
  • a Talgo menedzsmentje és központja Spanyolországban marad;
  • a Patentes Talgo megtartása;
  • minden részvényes és érdekcsoport számára a legelőnyösebb üzlet megkötése.

 

A felvásárlást nehezítheti, hogy Óscar Puente spanyol közlekedési miniszter egy gazdasági konferencián arról beszélt a napokban, hogy a spanyol kormány „mindent megtesz” a Talgóra vonatkozó magyar felvásárlási ajánlat elutasítása érdekében.

Spanyol lapértesülések szerint Szijjártó Péter februári madridi látogatása során próbálta arról meggyőzni José Manuel Albares spanyol külügyminisztert, hogy támogassák a Talgo megvásárlására vonatkozó magyar igényt. 

Fény derült a magyar kormány ezermilliárdos tervére: izgulhat Spanyolország

Egy több mint négyezermilliárdos új magyar ipari beruházási program körvonalai rajzolódnak ki, és az Economx érdeklődésére kiderült, ezzel összefügg a tízszeres nyereséget produkáló spanyol vasúti vállalat lehetséges felvásárlása is.