George Clooney és Meryl Streep jelentős adományokat juttatott el a Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists ( Amerikai Televízió- és Rádióművészek Szövetsége) segélyalapjának, miközben a színészek sztrájkja továbbra is folytatódik.

A legjobban kereső hollywoodi sztárok segítségével a SAG-AFTRA Alapítvány több mint 15 millió dollárt gyűjtött össze, melyet arra használ, hogy segítséget nyújtson az egyesület azon szereplőinek, akiknek a válság következtében gazdasági nehézségekkel kell szembenézniük.

"Ebben a sztrájk-időszakban abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy támogathatom azokat, akik egy hosszú harcban fognak küzdeni Góliát ellen" - mondta Streep. „Együtt és erőteljesen fogunk kiállni a nagyhatalmú vállalatokkal szemben, amelyek kifordított módon állnak a jogokhoz, az emberséghez, a szakmaisághoz, a kölcsönös kommunikációhoz - írja a CNN.

A hírek szerint Streep és Clooney mellett

  • Leonardo DiCaprio,
  • Ben Affleck,
  • Jennifer Lopez,
  • Oprah Winfrey,
  • Julia Roberts,
  • Dwyane Johnson

és még sok más híersség is adományozott minimum 1 millió dollárt.

Courtney B. Vance színész, az alapítvány elnöke nyilatkozatában megosztotta a nyilvánossággal, hogy

Johnson „történelmi, hét számjegyű adományt” adott,

illetve hogy Clooney és Streep egymillió dolláros adományokkal, e-mailekkel és sok cselekvésre való felhívással erősítette meg a többieket: adományozzanak bőkezűen.

„Készen állunk arra, hogy visszatérjünk az asztalhoz, és tisztességes alkut kössünk az AMPTP-vel” – mondta Clooney, utalva az Alliance of Motion Picture and Television Producers-re, a nagy stúdiókat és streamelőket képviselő szervezetre. Hozzátette: "Addig is büszke vagyok arra, hogy támogathatom a SAG-AFTRA Alapítványt és színésztársaimat, akiknek nehézségekkel kell szembenézniük ebben a történelmi pillanatban."

Az alapot azért hozták létre, hogy segítséget nyújtsanak azoknak a pályázóknak, akik a szakszervezet 160 ezer tagja közül sztrájkoltak a múlt hónapban, miután nem sikerült megegyezniük az AMPTP-vel az új szerződésről. A SAG-AFTRA tagjai csatlakoztak az Amerika Írószövetségéhez (Writers Guild of America, WGA), akik május óta sztrájkolnak, így egyre nagyobbra duzzad a sztrájkolók létszáma.

A kezdeményezésnek egyfajta sürgősségi alapja van, ez arra szolgál, hogy a rászoruló előadóművészek ne veszítsék el otthonaikat, tudjanak fizetni a rezsiért, élelmiszert vásárolni családjuk számára, életmentő recepteket vásárolni, orvosi számlákat fedezni és még sok mást” –

mondta Vance.

Ryan Reynolds és Blake Lively, Matt Damon, Hugh Jackman, Arnold Schwarzenegger és Nicole Kidman is hozzájárultak az alaphoz fejenként több mint 1 millió dolláros összeggel.