Rapid módon kellett cselekedniük júniusban azoknak, akik garantáltan szocho-mentes megtakarítást szerettek volna indítani még az új adóteher hatálybalépése előtt. A kormány egy május végén kihirdetett rendeletben – a már meglévő 15%-os kamatadó mellett – 13%-os szociális hozzájárulással terhelte több népszerű megtakarítási forma kamatjövedelmét júliustól, így 30 nap állt rendelkezésre ahhoz, hogy a magánszemélyek még szocho nélkül köthessenek biztosítást.

A GRANTIS tapasztalata szerint éltek a rendelkezésre álló szűkös idővel azok, akik adózás szempontjából is optimalizált megtakarítást szerettek volna indítani. A cég az előző év azonos időszakához képest mintegy 203,6%-kal több új szerződést kötött. Az alkusz szerint kérdés, hogy az új megtakarítási szerződések volumene szempontjából kiemelkedő utolsó negyedévben milyen eredményeket tud majd a szektor elérni, hiszen a megtakarítók jelentős része hozta most előre a megtakarítás elindítását.

Veres Patrik, a GRANTIS szakértője szerint július 1. után is maradtak megtakarítások, ahol meg lehet spórolni a 13%-os szociális hozzájárulást.

A megtakarítás indításának idejétől függetlenül a rendszeres díjas megtakarításos életbiztosítások és nyugdíjbiztosítások esetén 10 év takarékoskodás után nem csak a szocho-t, de a kamatadót is megspórolhatjuk, míg egyszeri díjas biztosítói szerződéseknél 5 év kell az adómentességhez.

A szakértő szerint fontos információ a megtakarítóknak a rendszeres díjas szerződések esetében, hogy az adómentesség a rendszeres díjak hozamaira érvényesíthető. Az eseti díjbefizetéseken keletkezett hozam adóköteles, függetlenül attól, hogy mikor kötötte az ügyfél a szerződést és mikor fizette be az eseti díjat.

Molnár Marcell, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) személybiztosítási szekciójának vezetője elmondta: a júniusban kötött új szerződések jelentős részét adják azok a megtakarítások, amelyeket eredetileg csak később indítottak volna el az ügyfelek, de az új adóteher miatt éltek már most a lehetőséggel. Szintén nagy azon szerződések száma is, amelyek megkötését korábban halogatták az ügyfelek, ám a szocho-mentesség miatt elkötelezték magukat a takarékoskodás mellett.

Az FBAMSZ összesítése alapján van olyan tagja a szövetségnek, amelyik közel tizenháromszor több új ajánlatot adott le júniusban, mint az előző év azonos időszakában. A tagok jellemzően 30-70 százalékkal nagyobb érdeklődésről számoltak be júniusban, mint az előző év azonos időszakában.

Nagyon rossz hírünk van: nem ússzák meg az adózást a szocho elől életbiztosításba menekülők sem

A kamatjövedelmekre július 1-jétől bevezetett szociális hozzájárulást a július 1-jétől kötött biztosítási szerződés biztosítói teljesítésére is meg kell fizetni, de azokat is utoléri az adózás, akik június 30-ig élet- vagy nyugdíjbiztosítást kötöttek ennek kiváltására. Bővebben >>>

A biztosítók közül az Aegon Biztosító jelezte, hogy tapasztalt növekedést a megtakarításos és nyugdíjbiztosításaink értékesítési számaiban. A Generali júniusban nagyságrendileg több, mint két és félszer annyi biztosítást kötött, mint a korábbi év azonos időszakában. A K&H nem tapasztalt változást, az új szerződések volumene a tervek szerint alakult 2023 júniusában.

Továbbra is szocho-mentesek maradtak az állampapírok, a TBSZ, a nyugdíj-előtakarékossági formák vagy például a lakástakarék kamatjövedelmei és hozamai.

Hétezer milliárd forintnyi le nem kötött lakossági folyószámla pénzt terelnének az állampapírok felé

A kormány döntése alapján a bankoknak kötelezően tájékoztatniuk kell ügyfeleiket a megtakarítási lehetőségeikről: a kockázatmentes állampapírokra fókuszálva, hogy azok mekkora többlet kamatbevétel elérését tették volna lehetővé. Bővebben >>>