A 2023 végéig megújított listán olyan létesítmények tatlálhatók, mint a Kryavec, a Vogel, a Veljka Planina, a Mariborsko és a Trije Kralji. A fejlesztés célja, hogy ne csak a téli szezonban lehessen látogatni a szlovén síközpontokat, hanem a hegyi szállások egész évben kikapcsolódást nyújthassanak. 

A slovenia.info szerint a fejlesztés maximálisan az ország előnyét szolgálja, mivel így egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy Európa aktív és zöld turisztikai célpontjává váljon. Az országban korábban már három nagyobb volumenű fejlesztés is elindult. Ezek során a szálláshelyeket fejlesztették, átalakították a hegyi üdülőket, és megkezdték az infrastrukturális hálózatok fejlesztését is.

A gazdasági, turisztikai és sportminisztérium idén három pályázatot hirdetett meg, amelyben

136 projektet támogatott 359 millió euró értékben. Ebből 142 millió euró az európai költségvetési alapból származott.

„A pályázat olyan stratégiai beruházásokra összpontosított, amelyek nem csupán a téli szezonhoz kapcsolódnak, hanem támogatják a síközpontokat abban is, hogy egész évben vonzó célponttá váljanak. A síliftek és felvonók mellett új szabadtéri programként a létesítmények vonzáskörzetében kalandparkok, hegyikerékpár pályák, tematikus túraútvonalak és siklóernyős pályák is kialakításra kerültek”

– tette hozzá Dubravka Kalin, a minisztérium Idegenforgalmi Igazgatóságának vezetője. 

(Kiffer Anna)