A brutális hazai áremelkedés egyetlen év alatt több mint 30 százalékos drágulást hozott a szemüveglencsék piacán. Magyarországon tavaly február óta a szemüvegkeretek ára is 7,28 százalékkal emelkedett, mint a múlt hónapban. A KSH adatai szerint utóbbi a múlt hónapban átlagosan:

 

  • 25 490 forintba került,
  • míg a lencsék országos átlagára 16 100 forint volt.

 

2022 februárjához viszonyítva a szemüveglencse több mint 47 százalékkal lett drágább, és a szemüvegkeretek ára is majdnem negyedével emelkedett – írta meg a Pénzcentrum.

 

Két év alatt majdnem 50 százalékkal drágultak a szemüveglencsék Magyarországon.

 

A szemüvegkeretekért negyedével kell manapság többet fizetni, mint 2022-ben, de ebben az időben a kontaktlencse is csaknem 15 százalékkal drágult. A szakértők szerint a drágulás folytatódik és egyre többen halogatják a szemüvegvásárlást.

A legutóbbi népszámláláson több mint 1,3 millióan mondták azt, gond van a látásukkal.

Kis Arnold, a Magyar Optikus Ipartestület elnöke kijelentette: átlagosan az infláció mértékével megegyező áremeléssel mindenképp számolhatnak 2024-ben azok, akik szemüveget, kontaktlencsét vásárolnak. Hozzátette: vannak gyártók, kereskedők, akik kevesebbet érvényesítenek, de ha a teljes fogyasztói kosarat nézzük, akkor érezhető a drágulás – amelynek szerintük az üteme lassabb, mint az előző éveké.

Az alapanyagot, félkész és késztermékeket külföldről, első sorban az EU-ból és Kínából importáljuk – tette hozzá az elnök. Az euró és a dollár árfolyam igazodása alapjaiban határozza meg egy termék miatt megnőttek a szállítási költségek. Mindennek ellenére nem látja, hogy kevesebb szereplő lenne a hazai piacon, sőt, a Covid lecsengése óta jelentősen nőtt az üzletek száma.

Hozzátette, nem tapasztalható, hogy a vásárlók lejjebb adtak igényeikből és az olcsóbb termékek felé fordultak.