Fontosnak nevezte, hogy a beruházások GDP-hez viszonyított aránya 25 százalék felett maradjon, ami biztosítja a növekedési tervek megvalósulását. A beruházások egy része működő tőkéből valósul meg, és rekordnagyságú működő tőke érkezik az országba, emellett óriási mennyiségű beruházás – autógyárak, akkumulátorgyárak építése – van folyamatban, ami szintén a gazdasági növekedést támogatja – mondta.

Rámutatott: a belföldi beruházásokat célzott programokkal ösztönzik, ilyen a Széchenyi Kártya Program kibővítése, valamint a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram.

A vezető közgazdász arra is kitért, hogy a külső ársokkokkal szemben nehéz védekezni, ugyanakkor a nyersanyag– és energiaárak már deflációs jelleggel javítják a kilátásokat.

Az infláció normalizálódását egyes bázishatások kiesései is támogatják, a mutató a régiós átlaghoz fog igazodni a következő időszakban

– emelte ki.

Németország technikai recesszióban van, versenyképességi és strukturális kihívásokkal küszködik, komplett vegyipari gyárak települnek más országokba. Ennek egyfelől negatív hatása lehet a magyar gazdaságra a külső kereslet gyengülése miatt, ugyanakkor az ország profitálhat az iparágak áttelepüléséből – mondta Suppan Gergely.

Közben kiderült, hogy javított a múlt évre vonatkozó globális GDP-növekedési előrejelzésén a Világbank. A jelentés összeállítói rámutattak arra, hogy a világgazdasági növekedés üteme az idén már a harmadik egymást követő évben lassul, és 2,4 százalékra süllyed, ami csaknem 0,75 százalékponttal elmarad a 2010-es évek átlagától, ennek részleteit itt olvashatja el >>>