Több tucat balatoni stégbejárót szabadítottak meg lezárt kapuiktól az elmúlt két hétben, főleg a déli parton, a vízügy határozott fellépésének köszönhetően.

A HírBalaton információi szerint a legtöbben maguk szerelték le a stégkapuikat, miután megkapták a hatóság felszólító levelét.

A vízügy a nyár elején kezdett az illegális építmények eltávolításába a Balaton keleti partjain, június végén pedig felhívásai a dél-balatoni illegális stégkapukon is megjelentek.

Eszerint 5 napja van a tulajdonosoknak az elbontásra, különben a vízügy teszi meg, a tulajdonos költségén. Ahol a bejáróstégnek nincs engedélye, ott azt is elbontják, ahol az rendben van, onnan csak a kaput kell eltávolítani.

A portál információi szerint a vízügy adott türelmi időt annak, aki kért. De továbbra is akadnak ellenállók, akiknél a hatóság teszi meg a szükséges lépéseket. Olyan is van, aki az utolsó pillanatig kivárt, hátha csak ijesztgetésről van szó, de az esetek túlnyomó többségében az érintettek maguk nyitották meg az eddig lezárt stégeiket.

Várhatóan ezután a nyugati partok illegális építményeit veszi sorra a vízügy.