A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) tavaly szeptemberben vállalta, hogy saját forrásból felújítja a fürdőt, de a hotel rendbe tételére nincs pénzük, üzemeltetése pedig nem vág a cég profiljába – írja a Népszava.

Bősz Anett főpolgármester-helyettes a javaslat vitájakor amellett foglalt állást, hogy a hotel felújítása teljesen külön kezelhető, mert a Gellért fürdő vendégeinek összesen 10 százaléka érkezik a felette lévő hotelből. Hangsúlyozta, az elsődleges cél nem az eladás, hanem a bérlő keresés.

Ősszel a Bősz Anett főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést 17 igen és 4 nem szavazattal, 10 tartózkodás mellett fogadta el a testület, amely elvi egyetértését fejezte ki a BGYH felújítási koncepciójával. Itt olvashat többet erről >>>

Ennek ellenére az első körben nettó négymilliárd forint kikiáltási áron (plusz évi 66 millió forint földhasználati díjért) kínálták a hotel épületét, azonban az évi nettó egymillió eurós bérleti díjra sem érkezett ajánlat holott 2023 elején még intenzív érdeklődést tapasztaltak a hotel hasznosítása körül.

Lyukra futott az új hasznosítási stratégián alapuló tender is, hiába engedtek jócskán a bérleti díjból – évi 300 milliót kértek – és módosítottak a korábbi feltételeket sikertelen volt a próbálkozás.

A BGYH most újabb tendert készít elő

A BGYH remélte, hogy a hotel hasznosításából 3,4 milliárd forint elég lesz a fürdő rendbe tételére. A tervezők azonban 5,55 milliárdra becsülték az elvégzendő munka árát, a cég így olcsóbb megoldásokat keresett, 4,63 milliárdra faragta a le a költségeket. Majd a Fővárosi Közgyűlés tavaly szeptemberi Rác Fürdő rekonstrukciójáról szóló határozata után novemberben meghívásos közbeszerzési eljárást indított a 8236 négyzetméter összterületű épület kivitelezőjének kiválasztására.

A lap megtudta, hogy azért nem hirdettek nyílt tendert, mert a Rác Fürdő rekonstrukciója kiemelt, nagy értékű és komoly referenciaértéket jelentő beruházás. A meghívásos eljárásnak pedig megvan az az előnye, hogy kétszakaszos jellege okán már az első – részvételi szakaszban átesik a jelentkező egy előminősítési folyamaton, amelyen kiszűrhetőek az alkalmatlan pályázók.

A pályázat első részvételi szakasza eredményesen lezárult.

A BGYH az alkalmasnak minősített legfeljebb öt jelentkezőnek várhatóan 2024. január végén küldi meg az ajánlattételre vonatkozó felhívást. A második forduló sikeres lezárása, valamint a nyertessel történt szerződéskötést követően kezdődhet meg a felújítás. A fürdő várhatóan 2025 tavaszán nyithat meg újra.

A nagy múltú Rác fürdőben utoljára 2002-ben fordult meg fürdővendég. A Rác fürdő a budai törökfürdők sorába tartozik, legrégebbi része a 16. századi medencetér, valamint a hozzá tartozó mellékterek. Az idők során számos bővítésen, átalakításon esett át, így barokk, klasszicista, historizáló és romantikus stílusjegyeket is mutat. Az 1860-as években Ybl Miklós tervei nyomán alakult át. A második világháborúban megsérült, majd a későbbi bontások és igénytelen felújítások is kárt tettek benne.