A kutatás szerint az aktív munkavállalók 24 százaléka véli úgy, hogy jelentősen romlott az anyagi helyzete az elmúlt egy évben, további 33 százalék szerint pedig kicsit. 30 százalékának nem változott az anyagai helyzete. A válaszadóknak ugyanakkor a 12 százaléka arról számolt be, hogy javult a helyzete.

A felmérésből az is kiderül továbbá, hogy a munkavállalók 59 százaléka kapott béremelést az elmúlt 12 hónapban, azaz 38 százalékuknak nem rendezték a bérét, így számukra 15-20 százalékkal zuhant az elkölthető reáljövedelem – írja a Népszava.

De azoknál sem a legjobb a helyzet, akik béremelést kaptak, mivel 39 százalékuknál ennek a mértéke nem érte el a 10 százalékot, vagyis a reálbércsökkenés náluk is számottevő.

A foglalkoztatottak 28 százaléka 10-20 százalékos emelést kapott, ők szinten tudták tartani magukat. A megkérdezettek 5 százaléka kapott 20 százalékos emelést, ők az infláció ellenére növelni tudták a jövedelmüket.

A kormány ösztönzései ellenére mindössze a munkavállalók 37 százaléka kapott egyszeri juttatást az elmúlt évben, bónusz vagy Szép-kártya formájában, a válaszadók fele szerint ennek összege egy félhavi jövedelemét sem érte el.

Hozzányúlnak a perselyhez

A jövedelmek romló helyzete a foglalkoztatottak anyagi helyzetén is meglátszik: a felmérésben résztvevők 24 százaléka szerint jelentősen csökkent a megtakarítása, 20 százalékának kevésbé. 39 százalékuknak ugyanakkor nem kellett hozzányúlniuk a megtakarításaikhoz.

A csökkenés okait 80 százalékban az alapvető kiadásaik növekedésével magyarázták.

Az elemzők a lap szerint egyöntetűen úgy látják, hogy túl vagyunk a válság mélypontján, a következő hónapokban és a jövő évben lassú javulás várható. Sok múlhat azonban a januári béremelések alakulásán, ami szerintük akár 10 százalékos is lehet, az 5-6 százalékos infláció mellett. Ehhez jön hozzá, hogy januártól 6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak is, így a szakértők szerint a jövő év elején talán már nőhet a lakossági fogyasztás.

Az MNB statisztikái szerint átlagosan 13 millió forint félretett pénze van egy magyar családnak

Első hallásra talán hihetetlennek tűnik, de az egy magyar háztartásra jutó pénzügyi megtakarítás idén megközelítette a 13 millió forintot. A Bankmonitor szakértői szerint jelentős átrendeződés is megfigyelhető: csökkent a bankbetétben és készpénzben tartott összeg, míg az államkötvény és a befektetési jegyek szerepe felértékelődött.
Bővebben--->