Azt látjuk, hogy az USA, Ázsia és az Európai Unió között nagyon erőteljes átrendeződés figyelhető meg, kontinensünk egyre inkább lemarad ebben a versenyben. Nagy kérdés, hogy a gazdasági szerkezet mögötti tudásközpont hol fog létrejönni – kezdte beszédét a kamarai gazdasági évnyitón Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Az egyik legjelentősebb területeken, a gépjármű gépjármű gyártás területén megjelent egy zöld fenntarthatósági irány – ebben

Magyarország egy óriási lépést tett az elmúlt években, nagyon remélem, hogy jó irányba léptünk és jól gondoltuk, hogy ez a jövő útja

– vélekedett Parragh, aki reméli, Magyarország egészen más ipari helyzetbe fog kerülni az Európai Unión belül, ha a zöld energiatermelésre, tárolásra és az elektromos korszakra készül fel.

Egyensúlyi háromszög

Az új gazdasági növekedésben egy egyensúlyi háromszöget tudunk elképzelni. Egy gazdasági fejlődési fordulat zajlik ma a világon és nálunk is. Ezek a fordulatok csak néhány hónapos vagy éves távlatban érzékelhetőek, de látjuk, hogy a zöld beruházáson nyugvó növekedés mekkora jelentőséggel bír energia- és költséghatékonyságban – vélte a kamarai elnök.

A beruházásokkal kapcsolatban a növekedést támogató hitelezés fenntartása a kulcskérdés. Itt komoly szerepet játszik a Széchenyi Kártya – a tavalyi kihelyezést csak 2022-ben múlta felül a Széchenyi Kártya kihelyezés. S bár a bankárok nem szeretik, de Parragh László szerint a vállalatoknak a fix kamatozású hitelek jelentik a legjobb megoldást.

A harmadik lába az egyensúlyi háromszögnek a növekedés fenntartása.

Olyan gazdaságpolitika folytatására van szükség, ahol a növekedésre koncentrálnunk - ebben minden vállalkozásnak megvan a saját felelőssége

– hangsúlyozta az MKIK elnöke. Stratégiai jövőkép kell minden vállalkozásnak, kell egy szakmai és mentális alap, fókuszálni kell arra, hogy mit akar és merre akar tovább fejlődni a vállalat

Úgy gondoljuk, hogy jól állnak a csillagok, hiszen kell hozzá egy megfelelő felhatalmazással rendelkező kormány, kell hozzá egy gazdaságot értő politikai közeg.

A külföldi befektetések nagy tömegben jönnek vissza Kínából, sőt amit Kína megkeresett az elmúlt időszakban, azt ebben a térségben fekteti be és személyes tapasztalatból mondhatom, hogy Kína úgy tekint Magyarországra, mint az európai unió kapujára .

Van mire alapozni

A világgazdasági dimenzióváltásnak nyertesei lehetünk. Ha a tavalyi esztendőt nézzük a magyar gazdaság szempontjából akkor azt látjuk, hogy bár 0,8 százalékos volt az elmaradásunk a növekedésben, de a munkaerőpiacunk továbbra is rendkívül feszes – ezt az egyik legnagyobb értéknek tartom, hiszen a válság időszakában megőrizni, hiszen nem vesztették el emberek tömegesen az állásokat – mondta Parragh. Exportteljesítményünk a valaha miért legjobb: közel 150 milliárd euró az, amit a magyar gazdaság exportálni tudott. Ugyan a beruházások csökkentek, de még mindig nagyon magas a beruházási arány – ezt mutatja a tavalyi 13 milliárd eurós külföldről beérkezett befektetés (FDI) összege.

A lakosság viselkedése óvatos, ezt egyébként mi mondtuk az elejétől kezdve – mondta Parragh László. pedig belső megtakarításokra alapozva több beruházásra lenne szükségünk – nagyon sok pénz van egyébként a lakosságnál és a vállalkozásoknál. Tehát ennek megvan a lehetősége. Az infláció letörése megtörtént, arra kell ügyelnünk hogy ne pattanjon vissza és a reálbérek újra emelkednek.

Kell a külföldi munkaerő, de ez nem migráció

Azt gondoljuk, hogy a piaci igényeket és a gazdaság stratégiai modellt nem támogató kamatkörnyezetben vagyunk – ebben is sok-sok vitában állt bele a kamara – az elmúlt időszakban talán elsőként is fogalmaztunk helyezzel kapcsolatban elvárásokat – emlékeztetett az MKIK elnöke.

Parragh László szerint pusztán migrációból nem lehet megoldani a munkaerő utánpótlást. A külföldi munkaerőt ugyanakkor úgy tekinthetjük, hogy a gazdasági növekedésnek lehet eszköze, nem mondhatunk le róla. Növekedési támaszt a képzett külföldi munkaerő – a fehér gallérosok – adhatnak, a kék gallérosok pedig kiválthatnak olyan munkafeladatokat amiket egyébként mások nem nagyon vállalnának a föl és általában enyhítik a munkaerő hiányt.

Két héten belül kész a kormány versenyképességi csomagja

A gazdaságot a miniszterek irányítják, a kormányfő felelőssége, hogy a józan gondolkodás is megjelenjen a számok mögött – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az MKIK gazdasági évnyitóján.