Negyedik egymást követő napon sztrájkoltak csütörtökön az Eiffel-torony dolgozói – közölték a szakszervezetek.

Párizs legismertebb turista látványosságának alkalmazottai az építmény gazdasági irányítása ellen tiltakoznak és elsősorban a francia főváros önkormányzatát, a működtető Société d'exploitation de la Tour Eiffel (Sete) főrészvényesét okolják a problémákért. A vezetőség csütörtök délután egyeztet a szakszervezetekkel.

sztrájk hétfői kezdete óta több ezer, többségében külföldi látogatót érintett a nem várt bezárás.

A 2023-as összesítés szerint a külföldi turisták teszik ki az Eiffel-torony látogatóinak nyolcvan százalékát.

A munkabeszüntetést megelőző napokon a torony naponta 17-20 ezer látogatót fogadott – mondta Nada Bzioui szakszervezeti képviselő az AFP hírügynökségnek. A négy napos zárva tartás így mintegy 70 ezer embert érinthet.

Az Eiffel-toronyban legutóbb december 27-én, a tervező Gustave Eiffel halálának századik évfordulóján tartottak munkabeszüntetést a dolgozók.

Az Eiffel-torony gazdasági egyensúlya – amelyet 2023-ban 6,3 millióan kerestek fel, többen, mint a koronavírus-járvány előtt –,

még mindig nem állt helyre a pandémia következtében 2020-ban és 2021-ben elkönyvelt 120 millió eurós bevételkiesés miatt.

A helyzet javítására a Sete-et 2021-ben 60 millió euróval feltőkésítették, de a bevételkiesés mellett 130 millió eurós többletköltséget okoznak a jelenleg zajló festési munkálatok az Eiffel-tornyon.