Az OTP Bank egy szerb alapkezelő megvásárlásával bővítette portfolióját. A vezető magyar bank két leányvállalata, az OTP Alapkezelő Zrt. és a szerb leányvállalata, az OTP Banka Srbija megvásárolta az Ilirika csoport vagyonkezelési szolgáltatásokat nyújtó szerbiai leánycégét, az Ilirika DZU-t – közölte szerdán a bankcsoport, mely az ügylet pénzügyi részleteiről nem adott tájékoztatást.

A bank közlése szerint az akvizíció támogatja a csoport szintű privátbanki és befektetés szolgáltatási stratégiát, melynek keretében az OTP Csoport tovább bővíti a tőkepiaci termékek és szolgáltatások körét a leányvállalatai körében is. A 30 éves pénz- és tőkepiaci tapasztalattal rendelkező OTP Alapkezelő Zrt. folyamatos szakmai és operatív támogatást nyújt az új vállalatnak, amely OTP Invest néven működik tovább a jövőben.

A 2007-ben alapított, Szlovéniában, Észak-Macedóniában és Szerbiában működő Ilirika DZU a tőzsdei brókertevékenységen és vagyonkezelésen túl vállalatfinanszírozási és M&A (felvásárlások és összeolvadások) tanácsadási szolgáltatásokat nyújt.

Az Ilirika megvásárlásával megjelenhetnek befektetési alapok az OTP Banka Srbija kínálatában – idézte a közlemény Turner Tibort, az OTP Alapkezelő általános vezérigazgató-helyettesét.

A szerb befektetési alapok piaca három év alatt megduplázódott, jelenleg 500-600 millió eurónál jár a kezelt vagyon értéke.

A magyar bank várakozásai szerint az OTP Invest öt éven belül a befektetési piacon is meghatározó tényezővé válhat.

Az OTP szerint az OTP szerbiai leánycége a lakossági és vállalati hitelekben piacvezető, az eszközök és megtakarítások piacán a második legnagyobb bank az országban. Eszközállománya az első negyedév végén 6,91 milliárd eurót tett ki.

Közölték azt is, hogy

  • hétből hat szerb nyugdíjpénztár az OTP Csoport tagbankját választotta letétkezelőnek,
  • az összesen 18 befektetési alapból pedig 11 döntött hasonlóképpen.

Az OTP Bank 2006 óta van jelen a szerb piacon. 2017-ben tovább bővítette jelenlétét a Vojvodanska banka megvásárlásával. 2019-ben megszerezte a Société General szerbiai leányvállalatának 100 százalékos részesedését. A szerbiai érdekeltségeinek integrációja 2021-ben zárult, amely a bank közlése szerint a régióban az egyik legnagyobb pénzintézeti összeolvadás volt.

Az OTP-csoport 2022-es konszolidált korrigált adózott eredménye 19 százalékkal, 592,547 milliárd forint emelkedett.