Jelentős károkat okoztak a tavaszi fagyok a hazai őszibarack ültetvényeken, így az átlagosnál jóval gyengébb termés várható ebben az évben – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) közös körképéből.

Az őszibarack ültetvények komoly fagykárt szenvedtek, az ország minden termesztőkörzetében érezhető hatása volt a tavaszi fagyoknak.

A kedvezőtlen termőhelyi adottságokkal rendelkező területeken és az érzékenyebb fajtáknál a kár mértéke akár a 100 százalékot is eléri, míg az ellenállóbb, jó fagytűrő képességű fajták esetében 60-80 százalékos károkról érkeztek jelentések.

 

A NAK és FruitVeb becslése szerint a jó fagytűrő fajták estében is csupán gyenge, közepes terméssel számolhatnak a termelők.

A betakarítás június végén kezdődött és egészen szeptember közepéig tart.

Az idén mintegy 2466 hektárról takaríthatják be a termést a gazdálkodók. A legfontosabb termesztőkörzet Csongrád-Csanád vármegyében található, ahol az ültetvények felülete meghaladja az 1070 hektárt. Emellett  Bács-Kiskun vármegyében (317 hektár), továbbá Pest (366 hektár) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (136 hektár) vármegyékben zajlik a termesztés nagy része. Nektarint, az őszibarack egy változatát mintegy 113 hektáron termesztenek az országban.

Míg a 70-es években az árutermelő őszibarack ültetvények területe elérte a 13 ezer hektárt, ma már alig néhány ezer hektáron folyik őszibaracktermesztés az országban. Az ültetvények döntő része elöregedett, a művelési rendszer korszerűtlen, illetve elaprózott fajtahasználat jellemzi az ágazatot. Az  elmúlt években, az időjárási körülményektől függően 16-45 ezer tonna között mozgott a hazai őszibaracktermés a közlemény szerint.

Az őszibaracktermésnek jellemzően a 60 százalékát a friss piacon értékesítik, mintegy 40 százaléka pedig a feldolgozóüzemekbe kerül.

A vásárlás során, ha frissen szeretnénk elfogyasztani a barackot, érdemes az illat alapján választani. Minél édesebb a gyümölcs illata, annál érettebb a barack. Az érett barack nemcsak ízletesebb, de vitaminokban, tápanyagokban is gazdagabb. Ne aggódjunk, ha kicsit keményebb gyümölcsöt vásároltunk, ugyanis az őszibarack utóérő, így néhány nap után fogyasztásra érett állapotba kerül. Azonban a vásárlást követően minden esetben azonnal hűtőben tároljuk, ahol 1 hétig is eltartható – tanácsolták végezetül a szakértők.

Korábban a Napi.hu is megírta, hogy a szilva is megsínylette az idei időjárást, a közepesnél gyengébb lesz a termés, a gazdálkodók mintegy 40-50 ezer tonnát takaríthatnak be a gyümölcsből. 

 

Van, ahol olcsóbb a dinnye, mint tavaly ilyenkor

Az ALDI Magyarország a mától országosan minden áruházában egységesen 139 forint/kilogramm áron kínálja a görögdinnyét. Az árcsökkentésre az áruházlánc görögdinnye beszállítója tett javaslatot, a vásárlók így a terméket 10 forinttal olcsóbban vásárolhatják meg, mint 2022 augusztusában. Bővebben >>>