Idén tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Szent István ünnepére szimbolikus köszöntésnek szánt, születésnapi édesség, a „Magyarország Tortája” versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület, amelynek nyerteseit korábban kihirdették. Az augusztus 20-i hétvégén debütáló, minőségi és természetes alapanyagokból készült, impozáns torta a hangulatos „Spicces füge respektus” elnevezést kapta, és az ünnepi programok keretében ma is megkóstolható a Magyar Ízek Utcája rendezvényen a Várkert Bazárban, illetve országszerte több mint 400 cukrászdában. A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített „Betyáros málna” lett, míg a harmadik helyen a „Merengő”, Szabóné Tarján Barbara (Nonna Desszertbár, Szada) alkotása végzett. Külön szót érdemel, hogy a hagyományok szerint megválasztották Magyarország Cukormentes Tortáját is, amely versenyen a Lawal-Papp Zsófia makói cukrász által alkotott, „Kikelet” fantázianevű alkotás nyerte el a címet. 

Születésnapi kívánság: minőségi, hungarikum alapanyagok

A cukrász ipartestület tájékoztatása szerint a versenykiírásban idén is olyan kedvelt, magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat vártak a profiktól, amelyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak és legalább 40 százalékban úgynevezett felvertekből (például piskóta) vagy egyéb tészta rétegekből állnak, amely tiszteleg a magyar cukrászat tradíciói előtt. 2023-ban a feltételek között újdonságként az is szerepelt, hogy egy Hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból legalább egyet fel kellett használni hazánk tortájához.

A Hungaricum-kosár a következőket tartalmazta:  

  • újfehértói fürtös meggy,
  • kalocsai fűszerpaprika-őrlemény,
  • tokaji aszú,
  • magyar akácméz,
  • magyar gyógynövények 

A kötelező alapanyagkosárból a legtöbb cukrász a tokaji aszút és a magyar akácmézet választotta, míg több versenymunkában megjelent a kalocsai fűszerpaprika, a levendula és a rozmaring is. Érdekesség, hogy az idén népszerű ribizli, mandula, málna és meggy mellett olyan alapanyagokat is használtak a nevezők, mint a kukorica, hajdina, paradicsom, sütőtök, vagy akár a tejbegríz – közölte a szakmai szervezet, amely a győztes édességek pontos receptúráit jelszóval védi és csak a cukrászatok számára bocsátja rendelkezésre, amelyek – érthető okokból – féltve őrzik a respektus elkészítésének kulisszatitkait.

Ennek ellenére – mivel van, aki otthon is próbálkozik az éppen aktuális országtorta otthoni elkészítésével, emellett nem mindenki jut el a cukrászdákban átlagosan 1300-1500 forintért kínált, szeletes kóstolókra – rutinos, vállalkozó kedvű háziasszonyok segítségével megpróbáltuk lemodellezni az ünnepi torta elkészítését és kiszámolni, mennyibe kerülhet a laikus kísérlet.

Ganache, sablé, töret, mousse az otthoni konyhában

Az eredetivel nyilvánvalóan nem egyező, hanem legfeljebb hasonlító, házi recept kitalálásához, és a szükséges alapanyagok beszerzési költségének felméréséhez a győztes cukrász, Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) ismertetőjét vettük alapul.

A szakember elmondta, hogy a Spicces füge respektus ötletéhez egy balatoni nyaralás során kóstolt füge fagylalt adta az ihletet, amelyhez a karamell és a tokaji aszú párosítása illett.

Szavai szerint a különleges torta egy mandulalisztes-vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, amely kakaóbab töretet is tartalmaz. Ezt az ízvilágot a mester szerint a tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé, amelyet az akácmézes fehércsokis ganache (párizsi krém) és a diós sablé (keksz) korong koronázza meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt. Fontos szempont, hogy a tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a készítés technológiája során az alkohol nem marad a süteményben – jelezte Lakatos Pál.

Első hallásra kicsit elbizonytalanodtunk az egzotikusnak tűnő szakkifejezések, a bonyolult és nyilvánvalóan sok éves, elhivatott alkotói tudást sejtető leírás alapján, amely viszont magyarázza is a cukrászdai termék sokak által drágának tartott, kóstolói tarifáját.

Ebből már lehetett azt is sejteni, hogy az otthoni süteménykreátorok számára – ugyan az alap kiszerelések miatt egyszerre egy szeletnél nagyobb mennyiséget tudnak házilag elkészíteni, de – az időigényes, kreatív folyamat végeredményeként születő torta elkészítése (a pontos mennyiségeket és például a rezsiköltséget nem számítva) nem csak kockázatos, hanem a bevásárlókosár minimális végösszegét tekintve borsos próbálkozás lehet.

Árfigyelős alapanyagok, többezres, extra tételek

Az objektivitás érdekében elsőként a naponta frissített Árfigyelőt néztük meg a főbb, olcsóbban elérhető alapanyagok árainak összeírásához, bár az összetevőket nézve többségében nem éppen a legalapvetőbb élelmiszerekből áll az új országtorta. Ezért az egyéb, illetve a különlegesebb, vagy Hungaricum összetevők árait az áruházláncok és a webshopok interneten található kínálatából gyűjtöttük össze.

Az összesítésből kiderül, hogy a drágább alapanyagok miatt a díjnyertes ünnepi torta nem véletlenül kerül annyiba a cukrászdákban sem, ahol szeletenként 500 forint körül becsülik a nyersanyagköltséget. Bevállalós kísérlet esetén összességében húszezer forintnál is többet nyomhat a bevásárlókosár annak, aki otthon megpróbálja lemásolni a spicces desszertet. 

A Spicces Füge respekt torta replika változatához minimum szükséges lehet:

Kép: Napi.hu

(Thurzó Katalin)