Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint decemberben az éves infláció 7,4 százalékra lassult a novemberi 7,5 százalékról. Elemzők gyorsuló, 7,6 százalékos éves inflációval számoltak. 2022 decemberében 11,9 százalékos éves inflációt mértek Oroszországban.

Az éves infláció már a hatodik egymást követő hónapban állt a jegybanki 4 százalékos inflációs cél fölött tavaly decemberben.

Havi összevetésben az infláció 0,7 százalék volt decemberben a novemberi 1,1 százalék után. Az elemzői várakozások átlagában kevésbé lassuló, 0,9 százalékos havi szintű infláció szerepelt decemberre.

  • Az élelmiszerek ára decemberben havi szinten 1,49 százalékkal, tavaly átlagosan 8,16 százalékkal emelkedett.
  • A nem élelmiszertermékek az elmúlt hónapban 0,42 százalékkal, az év során 5,96 százalékkal drágultak.
  • szolgáltatások áremelkedése novemberhez képest decemberben 0,10 százalék, tavaly átlagosan 8,33 százalék volt.

Oroszországban tavaly átlagosan 7,42 százalékos, 2022-ben pedig 11,94 százalékos inflációt mértek.

A jegybank 2023-as inflációs előrejelzése 7,0-7,5 százalék, a Gazdaságfejlesztési Minisztériumé 7,5 százalék volt. Az idei évre a jegybank 4,0-4,5 százalékos, a minisztérium 4,5 százalékos inflációt becsül.

Oroszország karjaiba szédülhet Európa a vörös-tengeri válság miatt. Már a közeljövőben megfizethetjük annak az árát, hogy a húszi fegyveresek az ellenőrzésük alá vonták a Vörös-tenger hajóforgalmát. Az ezt a tengeri útvonalat választó konténerhajók száma minimálisra apadt a támadások miatt, Afrika megkerülése azonban nagy kitérő, amely hamarosan inflációs formában is megmutatkozhat. Az Economxnak nyilatkozó kutató szerint a március-júniusi időszak lesz az igazán kritikus ilyen szempontból. Ha pedig sokáig húzódna a konfliktus, Európa kénytelen lehet Oroszország felé kacsintani. Itt vannak a részletek >>>